Navigation Content

Posljednji Apaš

Posljednji Apaš

Apache

Posljednji apaški ratnik Massai uhvaćen je i čeka prebačaj u floridski rezervat, no u posljednji trenutak uspijeva pobjeći...

INFO

RedateljRobert Aldrich

GlumciBurt Lancaster, Jean Peters, Charles Bronson, John McIntire, Monte Blue

Sažetak

Novi Meksiko, 1886. Geronimo (Monte Blue), poglavica Chiricahua Apaša prisiljen je predati se američkoj konjici. Mladi apaški ratnik Massai (Burt Lancaster) odbija predaju i odluči boriti se potpuno sam, ali je uhvaćen.

Uhvatio ga je konjički indijanski skaut Al Sieber (John McIntire) i uvjerava ga da su dani ratničkog života završeni i da je on samo običan pokoreni Indijanac. Massai, Geronimo i ostali apaški ratnici odvojeni su od žena i djece, zatvoreni u željeznički vagon i kreću na put do Floride, u rezervat St. Augustine.

Kad se vlak zaustavi u St. Louisu, postaju novinska senzacija, a Massai iskoristi gužvu i bježi iz vlaka...

Film 'Posljednji Apaš' velikog američkog redatelja Roberta Aldricha (Dvanaest žigosanih, Jedan vlak za dvije skitnice, Zatvorski krug, Ulzanin pohod) jedan je od tzv. liberalnih vesterna koji na kritički način oslikavaju rasistički odnos američkih bijelaca prema Indijancima.

Temelji se na povijesnim činjenicama i romanu 'Bronco Apaš' Paula I. Wellmana, a scenarij je pisao James R. Webb koji je točno deset godina kasnije napisao scenarij još jednog slavnog 'liberalnog' indijanskog vesterna - 'Jesen Čejena' Johna Forda. Film je snimljen na lokacijama u Novom Meksiku i u holivudskim studijima na Floridi, za samo 34 dana. Robert Aldrich cijeli je život radio filmove u kojima je osuđivao Ameriku i američki način života, bio je intelektualac, ljevičar i anarhist.

'Posljednji Apaš' je 1954. bio jedan od najvećih hitova u američkim kinima i najgledaniji vestern te godine, a bilo je to razdoblje kada je žanr bio na vrhuncu popularnosti. Osamnaest godina kasnije Aldrich režira još jedan vestern s B. Lancasterom u glavnoj ulozi, 'Ulzanin pohod', istinsko remek-djelo i jedan od desetak najboljih američkih filmova sedamdesetih.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...