Navigation Content

Jedan, dva, tri

Jedan, dva, tri

One, Two, Three

Horst Buchholz i Pamela Tiffin u urnebesnoj komediji legendarnog Billyja Wildera koja oštro ismijava komunizam i kapitalizam u vrijeme izgradnje Berlinskog zida

INFO

RedateljBilly Wilder

GlumciJames Cagney, Horst Buchholz, Pamela Tiffin, Arlene Francis, Howard St. John, Hanns Lothar, Leon Askin

Sažetak

Zapadni Berlin, godine 1961. Amerikanac C. R. MacNamara (James Cagney) šef je distribucije Coca-Cole u Njemačkoj. Poduzetni MacNamara, koji unatoč činjenici da je oženjen održava vezu sa svojom atraktivnom tajnicom, ulaže velike napore u prodor Coca-Cole u Istočni Berlin, nadajući se da će postati direktor Coca-Cole za Europu.

Njegov šef Wendell P. Hazeltine (Howard St. John) ne želi ni čuti o distribuciji glasovitog pića na komunistički Istok, no zato moli MacNamaru da udomi na dva tjedna njegovu sedamnaestogodišnju kćer Scarlett (Pamela Tiffin), kako bi je otrgnuo od najnovijeg dečka.

Dva tjedna se oduže u dva mjeseca tijekom kojih MacNamari Scarlett naizgled ne stvara nikakve probleme, osim što on nema vremena za ljubavnicu. Jednoga dana MacNamara otkrije da se Scarlett potajno udala za komunista iz istočnog dijela grada Otta (Horst Buchholz) i da je s njim u drugom stanju.

Da stvari budu gore, iznenada stiže njezin otac i MacNamara mora učiniti sve ne bi li izgladio nevjerojatnu situaciju...

Snimljena u doba izgradnje Berlinskog zida i velike napetosti između komunističkog i zapadnog bloka, urnebesna komedija "Jedan, dva, tri" legendarnog redatelja Billyja Wildera (Neki to vole vruće, Apartman, Izgubljeni vikend) jedan je od neobičnijih projekata u povijesti staroga Hollywooda.

Riječ je, naime, o neviđeno oštroj satiri na račun ne samo komunizma već i kapitalizma. Potonji je ismijan kroz lik direktora prodaje, kojega je utjelovio legendarni J. Cagney (Burne dvadesete, Usijanje). Wilderov film iznimno je kritičan prema svima koji se u njemu pojavljuju, Rusima, Amerikancima, ali i Nijemcima, na račun čijeg se brzog preobražaja iz nacista u demokrate osobito uspjelo sprda. "Jedan, dva, tri" je svojedobno pobudio brojne kontroverze, no kao i većini Wilderovih ostvarenja i njemu je vrijeme išlo na ruku, pa danas izgleda neobično svježe i moderno.

Kad su u pitanju nagrade, Wilderov se film može pohvaliti nominacijom za Oscara u kategoriji najbolje crno-bijele kamere, te nominacijama za Zlatni globus u kategoriji najbolje komedije i najbolje ženske epizodne uloge, koju je odigrala izvrsna Pamela Tiffin. Recimo i to da su Wilder i njegov dugogodišnji scenarist L. A. L. Diamond scenarij napisali prema drami uglednog mađarskog književnika Ferenca Molnára, pisca besmrtnog romana za djecu Junaci Pavlove ulice.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...