Navigation Content

Dvorci i palače Europe

Dvorci i palače Europe

Castles and Palaces of Europe

Upoznajemo svijet europskih dvoraca, palača i ljetnih rezidencija

INFO

Sažetak

Ni jedan drugi kontinent ne može se podičiti tolikim brojem palača i dvoraca kao Europa. Ovi 'kameni divovi' sastavni su dio europske kulture i krajolika. Neki su se ljupko ugnijezdili među blagim brežuljcima, dok su drugi izgrađeni na obalama divljih rijeka ili na gorskim vrhovima. Oni su svjedoci bogate povijesti i regionalnog identiteta Europe.

Kraljevi i prinčevi gradili su svoje palače i ljetnikovce na najljepšim i strateški važnim lokacijama u Europi. I mi ćemo se zaputiti njihovim stopama i posjetiti najljepše europske palače i dvorce. Naše će nas putovanje odvesti u dolinu rijeke Loire u Francuskoj, u regiju Baden-Wuerttemberg u Njemačkoj, južnu Englesku i Midlands, Pijemont u Italiji te okolicu Lisabona u Portugalu.

Snimke ovih krajolika iz ptičje perspektive oduzimaju dah i daju nam bolji uvid u tamošnje veličanstvene dvorce, otkrivajući nam što se sve skriva iza njihovih zidina. Čekaju nas zanimljiva otkrića: neobične kraljevske zbirke i divljenja vrijedna umjetnička djela. Ideje, stajališta i snovi koje ovi spomenici kulture odražavaju i dalje nadahnjuju ljude koji žive u njihovoj blizini.

Ova će nam serija također otkriti više o starim tradicijama koje su se održale do dana današnjeg u okolici ovih europskih dvoraca, palača i ljetnih rezidencija. Skrenuvši pozornost na ove veličanstvene građevine, serija pokušava približiti široj javnosti bogatu europsku povijest i kulturu te njezinu regionalnu raznolikost.


1. epizoda:

Tijekom putovanja Baden-Württembergom posjetit ćemo krunski dragulj regije Švapska Jura - dvorac Hohenzollern, barokni dvorac Ludwigsburg, obližnji dvorac Monrepos i, na kraju, otok Mainau, koji se smjestio na Bodenskom jezeru.

Glavno obilježje ove regije duboke su i mračne šume ispresijecane sunčanim alpskim pašnjacima i prekrasnim udolinama. Na jugu se nalazi Bodensko jezero koje se dražesno ljeska na suncu, a na istoku ove regije uzdižu se vrhovi planina Allgäu. Idiličnom regijom Baden-Württemberg protječu i legendarne rijeke Dunav i Rajna. Upravo je ovaj južni dio Njemačke domovina jedne od najmoćnijih europskih dinastija, obitelji Hohenzollern. Grofica Diana von Bernadotte, koja se bavi izradom šešira na otoku Mainau, Johann Schreiber, scenograf i restaurator velikog baroknog kazališta dvorca Ludwigsburg, i Stefan Reisch, koji se brine o zbirci od tisuću leptira iz Južne Amerike i istočne Azije, samo su neki od fascinantnih pojedinaca koji će nas pustiti u svoj osobiti svijet.

2. epizoda

Na ovom ćemo putovanju istražiti veličanstvenu kuću Appuldurcombe na otoku Wight, palaču Blenheim, veličanstveno sveučilište Oxford, ljetnikovac Waddesdon koji se nalazi u vlasništvu obitelji Rothschild, te na kraju kuću Burghley, dičan primjerak zdanja iz 'zlatnoga doba'.
Južnu obalu Engleske karakteriziraju obale bijelog vapnenca, kamena koji je tipičan za ovo područje. Svjetionici izgrađeni na strmim klifovima uzdižu se u nebesa te svjedoče o hrabrim pothvatima ove velike pomorske nacije. Nešto dalje u zaleđu prostire se pitoreskni ruralni kraj Midlands koji se može podičiti najspektakularnijim dvorcima u Engleskoj. John Spencer-Churchill XI., vojvoda od Marlborougha, pozvat će nas u obilazak svojega doma - palače Blenheim, Lord Jacob Rothschild će nas povesti u razgledavanje svoje umjetničke zbirke u palači Waddesdon, a spisatelj Gay Bladwin zabavit će nas pričama o velikom skandalu iz 18. stoljeća - pričom o duhu iz kuće Appuldurcombe.

3. epizoda

Putovanje duž rijeke Loire odvest će nas u Chambord, najveličanstveniji od svih dvoraca u dolini Loire, a potom putujemo u Beauregard, lovačku rezidenciju tog dvorca. Zatim ćemo posjetiti 'damske' dvorce Chenonceau i Villandry te njihove idilične vrtove, a putovanje ćemo završiti u dvorcu Brézé i njegovoj prostranoj podzemnoj utvrdi.
Divlja i neukroćena rijeka Loire krivuda dolinom francuskih kraljeva okružena pješčanim obalama, vlažnim šumama i vapnenačkim stijenama. Pet je francuskih kraljeva stolovalo upravo na obalama ove rijeke te su time potaknuli pravi procvat gradnje renesansnih dvoraca na ovome području. Zanimljive pojedince, kao što su Laure Menier, plemenitašica iz dvorca Chenonceau, Ippolita Romeo, kiparica iz dvorca Chambord te članovi plemenite obitelji Pavillon iz dvorca Beauregard, povezuje ljubav prema prošlosti. Oni će nam omogućiti da zavirimo iza zidova njihovih dvoraca.

4. epizoda

Talijanska regija Pijemont diči se nizom prekrasnih dvoraca. Kraljevska kuća Savoy za sobom je ostavila veličanstveno arhitektonsko naslijeđe. Niz prekrasnih palača i kraljevskih rezidencija koje je izgradila dinastija Savoy okružuje Torino, središnji grad ove regije, poput veličanstvenog vijenca. Ovdje se nalazi mreža avenija s nasadima lješnjaka, koje se protežu dužinom od nekoliko kilometara te spajaju divljenja vrijedne građevine sa središtem grada. Taj zbir arhitektonskih dragulja poznat je pod nazivom Corona delle Delizie - Kruna užitaka.
Međutim, posebno se ističu tri od ukupno 14 ovdašnjih palača i rezidencija: kraljevska palača Venaria, lovačka rezidencija Stupinigi te Palazzo Reale. One svjedoče o moći dinastije Savoy, čiji je rodni grad tijekom kratkog razdoblja poslije Napoleonova pada postao glavnim gradom Italije.
Dok budemo razgledavali ove palače, upoznat ćemo niz pojedinaca kao što su vojvoda Dino Maccarrone, koji je posljednjih 35 godina svog života posvetio restauriranju zbirke mačeva i pušaka Palazzo Reale, vatrogasac Mario Trematore, koji je spasio poznato Torinsko platno tijekom požara u torinskoj katedrali, te grofica Consolata Beraudo di Pralormo, koja će nas počastiti bijelim tartufima i bogatim crnim vinom barolo.

5. epizoda

Na najzapadnijem rubu Europe te ujedno najjužnijoj točki našeg putovanja uzdižu se tri veličanstvene građevine: palača Fronteira, palača u Sintri te dvorac Queluz. Sve su te dvorce izgradili Mauri u svom osobitom orijentalnom stilu. Palače tvore krug u okolici Lisabona, nekadašnjeg sjedišta vlasti iz kojega su ovdašnji kraljevi upravljali gotovo polovicom tadašnjeg svijeta. Upravo su iz Lisabona krenule ekspedicije koje su urodile otkrićem dugo traženog morskog puta prema Indiji. Proputovat ćemo Lisabonom, 'gradom na sedam brežuljaka', te ćemo posjetiti brojne zanimljive pojedince, među ostalima: XI. markiza Fronteiru, koji će nas ugostiti u svojoj palači, Sóniu Matias, prvu portugalsku matadoricu te Filipea Figueiredoa Graciosu, prvaka u umjetničkom jahanju i člana Portugalske kraljevske konjičke akademije.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...