Navigation Content

Crveni krug

Crveni krug

Le cercle rouge

Hladnokrvni pljačkaš neposredno nakon izlaska iz zatvora organizira novu pljačku i to uz pomoć odbjeglog ubojice i bivšeg policajca

INFO

RedateljJean-Pierre Melville

GlumciAlain Delon, André Bourvil, Gian-Maria Volonte, Yves Montand, Paul Crauchet, Paul Amiot, Pierre Collet

Sažetak

Policijski inspektor Mattei (André Bourvil) uvjeren je da je ubojica Vogel (Gian-Maria Volonte) napokon priveden pravdi, no lukavi pritvorenik planira bijeg. Iskoristivši nepažnju policije, Vogel pobjegne iz vlaka, te se sakrije u prtljažnik bivšeg pljačkaša Coreyja (Alain Delon) koji je upravo odslužio zatvorsku kaznu.

No, ni Corey ne miruje, već planira novi pothvat - pljačku dragulja. Pridobivši Vogela za svoj naum, angažira i nekadašnjeg policajca, sada alkoholičara Jansena (Y. Montand), te se trojka uvelike počne pripremati za milijunski posao.

Međutim, Coreyju je za petama njegov bivši šef, mafijaš Rico (André Ekyan), dok inspektor Mattei polako ulazi u trag odbjeglom Vogelu...

'Ovo je jedan od najtežih filmova koje sam ikad režirao', izjavio je poznati francuski sineast Jean-Pierre Melville kad se pred kraj života prihvatio realizacije još jedne napete i elegantno snimljene kriminalističke priče. Riječ je o filmu 'Crveni krug' koji je Melville režirao tri godine prije smrti, napisavši ujedno i scenarij te okupivši impresivnu glumačku ekipu.

U središtu je filma hladnokrvni pljačkaš koji neposredno nakon izlaska iz zatvora organizira novu pljačku, i to uz pomoć odbjeglog ubojice i bivšeg policajca. Neobična trojka proći će doista trnovit put do dramatične završnice, dok je Melvilleov tekst novi dokaz autorovog besprijekornog osjećaja za filmsku napetost kad su u pitanju zapleti s likovima s obje strane zakona.

Tako je središnji (anti)junak Corey iznimno slojevit lik s nizom mana i vrlina, pri čemu osobito treba istaknuti A. Delona (Monsieur Klein, Le Clan des Siciliens), čija je izvedba uistinu maestralna. Slične ocjene zaslužuju i glasoviti Y. Montand (Z, I...comme Icare) u ulozi Coreyjevog partnera Jansena, te A. Bourvil (La Traversée de Paris) kao mirni i uporni inspektor Mattei. Napokon, treba pohvaliti i talijanskog glumca G-M. Volontéa (La Mort de Mario Ricci) kao Vogela, dok se Melvilleova izjava o jednom od najtežih filmova u njegovoj karijeri itekako prepoznaje u zahtjevnim akcijskim prizorima, efektnoj paralelnoj naraciji, te u ambicioznom scenariju s izvrsnim dijalozima.

Protkana tezom o moralu koji nije uvijek istoznačnica za zakonitost, te poantom o lojalnosti među ljudima bez obzira čime se oni u životu bavili, Melvilleov je film više od obične kriminalističke drame. Zapravo, radi se o redateljevom dobro poznatom reinterpretiranju karakteristika američkog filma noir s finom dozom intelektualizma i prepoznatljivom stilskom superiornošću.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...