Najpoznatiji po svome angažmanu tijekom Hrvatskog proljeća i po političkom padu 1971. godine, koji je označio početak 'hrvatske šutnje' u Jugoslaviji, Ante Miko Tripalo povijesna je osoba na čijem se osobnom primjeru pokazala sva dramatičnost suvremene hrvatske povijesti.

Dijete iz najbogatije sinjske obitelji, već se s 14 godina pridružio partizanima da bi po završetku Drugog svjetskog rata pod pokroviteljstvom Josipa Broza napredovao u političkoj hijerarhiji Jugoslavije sve do mjesta člana Centralnog komiteta. Nakon sloma Hrvatskog proljeća, Tripalo je u gotovo dvadesetogodišnjoj javnoj izolaciji, da bi se s početkom višestranačja ponovno aktivirao u politici i zaštiti ljudskih prava.

Dvodijelni dokumentarni film, kroz svjedočenja Mikinih rođaka, prijatelja i suradnika koji se kreću u rasponu od Antuna Vujića i Latinke Perović, preko Stjepana Mesića, pa sve do Ive Banca i Ivana Zvonimira Čička, rekonstruira ne samo život ove izvanserijske osobe, nego i suvremenu hrvatsku povijest viđenu očima njezinog važnog protagonista.

Posebna vrijednost dokumentarca su javnosti do sada nepoznati povijesni detalji koje su ekskluzivno za dokumentarac otkrili Dražen Budiša i general Ivan Mišković Brk, a koji otkrivaju obavještajnu pozadinu nekih zbivanja tijekom Hrvatskog proljeća, te Slobodana Langa i Vesne Pusić koji razjašnjavaju neke manje poznate procese iz najnovije hrvatske povijesti, iz vremena nastanka višestranačja u RH.