Dokumentarna serija nastala na temelju znanstvenog skupa na istu temu u organizaciji Matice hrvatske

1. epizoda: POČETAK

Epizoda prati događaje oko stvaranja istočnog bloka u Europi nakon završetka Drugog svjetskog rata. Pozicija Jugoslavije i Tita u nastanku Staljinove Kominterne posebno su istaknuti. Tito i politbiro KPJ u svojoj politici prema svijetu nastupaju kao avangarda revolucije. Agresivnom politikom prema Zapadu dovode Staljina u sukob s dojučerašnjim saveznicima antifašističke koalicije, SAD-om i Ujedinjenim Kraljevstvom. Staljin se ograđuje od Tita i on ostaje sam. Radikalne metode provođenja revolucije na prostoru Hrvatske bile su zapravo najava tog sukoba. Antidemokratske metode, ubojstva i masovni progoni vodili su kako prema zločinu u Bleiburgu, tako i prema egzodusu velikog broja stanovništva.

2. epizoda: ČIŠĆENJE

Sukob Tita s Informbiroom u Jugoslaviji stvara mogućnost obračuna partije sa svim nepoćudnim elementima. Cilj progona postaju razne grupacije. Križni put, "fojbe", logori. Tim događajima iz Jugoslavije se uklanja talijansko i njemačko stanovništvo. Mijenja se etnička struktura stanovništva u Srijemu i Istri. Za političke protivnike, i ne samo "staljiniste", otvara se kaznionica na Golom otoku. Sve to vodi do bijega mnogobrojnih Hrvata prema dalekoj Kanadi i Australiji.

3. epizoda: DEMOKRACIJA

Kao jedan od glavnih neprijatelja komunizma označena je Crkva. Sudski proces protiv zagrebačkog nadbiskupa Stepinca samo je vrh ledenog brijega. Na udaru je svećenstvo, crkvena imovina, te naposljetku sama uvjerenja Crkve. Demonski oblik vladavine tzv. narodne demokracije obilježava totalitarnu narav odnosa prema građanima Jugoslavije. Tako se pod pritiskom režima lome i reformski zahtjevi za demokratizacijom Hrvatske 1971. godine.