"Zamislite što je moguće", slogan je ovogodišnje 87. svečane dodjele nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, koja se održava u Dolby Theatreu u Los Angelesu.

U utrci za nagrade nalazi se niz filmova koji su obilježili američku kinematografiju u 2014., ali i velik broj hvaljenih radova ostalih svjetskih kinematografija.

U kategoriji najboljeg filma ove je godine nominirano osam naslova, među njima i dva s najviše, devet nominacija. Prema prognozama najveći je favorit večeri humorna drama s elementima fantastike Birdman o bivšoj zvijezdi znanstveno-fantastičnih filmova koja novi početak traži u kazalištu. Film je već osvojio nagrade američkih strukovnih udruženja producenata, redatelja i glumaca, a njegov je redatelj Meksikanac Alejandro González Inárritu favorit i u svojoj kategoriji. Devet nominacija ima i humorna drama Hotel Grand Budapest u režiji Wesa Andersona, dok nominaciju manje ima biografska drama Igra oponašanja Mortena Tylduma. Po šest nominacija zavrijedile su ratna drama Snajperist Clinta Eastwooda i obiteljska drama Odrastanje Richarda Linklatera koji je svoj film snimao punih dvanaest godina, što je jedinstven podvig u povijesti kinematografije. Biografska drama Teorija svega Jamesa Marsha i glazbena drama Ritam ludila Damiena Chazellea imaju po pet nominacija, dok popis ostvarenja nominiranih za najbolji film zaključuje povijesna drama Selma u režiji Ave DuVernay s dvije nominacije, što je izazvalo najviše negodovanja zbog činjenice da među nominiranim redateljima i glumcima ove godine nema afroameričkih umjetnika.

Uz favoriziranog Inárritua za Oscara su za najbolju režiju nominirani i Anderson, Linklater, Tyldum te Bennett Miller čija se sportska drama o hrvanju Foxcatcher s ukupno pet nominacija jedina ne nalazi među nominiranima za najbolji film. Iako je također nominirana za ukupno pet Oscara, ni znanstveno-fantastičnoj drami Interstellar Christophera Nolana nije uspjelo ući na popis naslova nominiranih za najbolji film.

Među glumačkim nastupima najviše se izgleda daje Eddieju Redmayneu iz Teorije svega i Michaelu Keatonu iz Birdmana za glavnu mušku ulogu, odnosno Julianne Moore za Zauvijek Alice i Marion Cotillard za Dva dana, jedna noć za glavnu žensku ulogu.

Oscarima za najbolju sporednu mušku, odnosno žensku ulogu najbliži su pak Patricia Arquette za Odrastanje i Emma Stone za Birdmana te J. K. Simmons za Ritam ludila i Edward Norton za Birdmana.

Kao favoriti u scenarističkim kategorijama slove filmovi Hotel Grand Budapest za najbolji izvorni scenarij i Igra oponašanja za najbolji scenarij prema predlošku.

Što se tiče kategorije najboljeg filma izvan engleskog govornog područja, najviše se izgleda daje poljskoj Idi i ruskom Levijatanu, dok je nakon iznenađujućeg ispadanja Lego filma najveći favorit među dugometražnim animiranim filmovima drugi dio serijala Kako izdresirati zmaja.

Kao što je poznato o Oscarima (službeni im je naziv Academy Award of Merit) odlučuje gotovo 5.800 članova Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti (eng. Academy of Motion Picture Arts and Sciences) utemeljene 1927. Ovogodišnja se dodjela održava četrnaestu godinu zaredom u luksuznom zdanju hollywoodskog Dolby Theatrea arhitekta Davida Rockwella čijih 3.400 uzvanika te televizijski gledatelji u više od dvjesto zemlja prate glazbeno-scenski program u produkciji Neila Merona i Craiga Zadana (Chicago, Lak za kosu).

Kroz svečanost proglašenja dobitnika pozlaćenih statueta mačonoše (autor im je Cedric Gibbons) u ukupno 24 kategorije gledatelje prvi put u karijeri vodi popularni komičar Neil Patrick Harris, zvijezda humoristične serije Kako sam upoznao vašu majku.

Ovogodišnji su dobitnici Oscara za životno djelo koji su već uručeni: francuski scenarist Jean-Claude Carriere, japanski redatelj animiranih filmova Hayao Miyazaki i irsko-američka glumica Maureen O'Hara.

Humanitarna nagrada Jean Hersholt pripala je glumcu i pjevaču Harryju Belafonteu.

Među mnogobrojnim su najavljivačima na svečanosti i dosadašnji dobitnici Oscara te neke od najvećih zvijezda američkog šou-biznisa Ben Affleck, Jennifer Anniston, Jason Bateman, Scarlett Johansson, Eddie Murphy, Chris Pine, Naomi Watts, Cate Blanchett, Benedict Cumberbatch, Nicole Kidman, Jennifer Lopez, Lupita Nyong'o, Chris Pratt, Chaning Tatum, John Travolta, Oprah Winfrey i - Meryl Streep koja 87. svečanu dodjelu Oscara dočekuje uz svoju devetnaestu nominaciju (za najbolju sporednu žensku ulogu u mjuziklu U šumi) oborivši tako vlastiti rekord.