Navigation Content

Sjeti se noći

Sjeti se noći

Remember the Night

Uoči Božića, tužitelj i sitna kradljivica zaljube se jedno u drugo te se njihova ljubav nađe na kušnji

INFO

RedateljMitchell Leisen

GlumciBarbara Stanwyck, Fred MacMurray, Beulah Bondi, Georgia Caine, Elizabeth Patterson

Sažetak

Dani uoči Božića, Peta avenija u New Yorku. Sitna kradljivica Lee Leander (Barbara Stanwyck) bježi sa skupocjenom narukvicom iz otmjene draguljarnice i pokušava je preprodati u trgovini na Trećoj aveniji, ali je vlasnik prijavi policiji koja je odvodi u pritvor.

Lee na sudu tuži okružni tužitelj John Sargent (Fred MacMurray) čija je dužnost stati napokon na kraj njezinim krađama, jer je počinila već treći prijestup zaredom i trebala bi završiti u zatvoru. No, John se u predbožićno vrijeme smiluje nesretnici, odgađa sudsku raspravu, te Lee puštaju uz jamčevinu.

Tužitelj i prijestupnica svide se jedno dugom pa odu u restoran gdje joj John ponudi da je odveze njezinoj obitelji na božićne blagdane. Međutim, Leejina majka (Georgia Caine) ne želi ponovno zbližavanje s otuđenom kćerkom, i Johnu preostaje jedino da slomljenu Lee povede sa sobom u Indijanu, k svojoj majci (Beulah Bondi) i obitelji koja ih dočeka raširenih ruku.

Sretni zajedno, Lee i John ipak će se morati vratiti u New York na nastavak suđenja, pa će se njihova ljubav naći na velikoj kušnji ...


Baš poput filma 'Desire' (1936.), u kojemu Marlene Dietrich glumi prevaranticu koja se zaljubi u Garyja Coopera kao u jednu od svojih žrtava, i u romantičnoj komediji 'Remember the Night' glavna junakinja u interpretaciji B. Stanwyck (Stella Dallas, Vatrena kugla) ima problema sa zakonom. Međutim, drugi dio romantičnog para u ovom filmu redatelja Mitchella Leisena (Hands Across the Table) još je tvrđi orah, ili bi barem tako trebalo biti, jer je riječ o okružnom tužitelju koji bi poslovično morao odolijevati zavodljivosti ljupkih prijestupnica. U ime objektivnosti, prije svega.

No, tada filma 'Remember the Night' snimljenog 1940. zasigurno ne bi ni bilo, jer je scenarist Preston Sturges, iste godine nagrađen Oscarom za scenarij 'Velikog McGintyja', zamislio da nepremostivost društvenih položaja središnjih likova bude istodobno i glavna prepreka i glavni zaplet u realizaciji njihove romance. U toj je nakani uspio u potpunosti, jer se Leisenov film doima poput suvremene bajke dodatno karamelizirane božićnim ugođajem i tradicionalnim traženjem iskupljenja u okrilju obitelji. Svoje ili tuđe, sasvim svejedno.

Shvati li se 'Remember the Night' u ovom kontekstu, slobodno se može reći da se radi o solidnom proizvodu predratne holivudske produkcije čija je najveća kontroverza bila romantično spajanje zaljubljenih s obje strane zakona.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...