Navigation Content

Mannovi: Roman stoljeća

Mannovi: Roman stoljeća

Die Manns - Ein Jahrhundertroman

Armin Mueller-Stahl u miniseriji nadahnutoj romanom Thomasa Manna 'Buddenbrookovi'

INFO

GlumciArmin Mueller-Stahl, Monica Bleibtreu, Jürgen Hentsch, Veronica Ferres, Sebastian Koch, Sophie Rois

Sažetak

Nadahnuta romanom Thomasa Manna "Buddenbrookovi", ova nam miniserija otkriva dramatičnu pozadinu dinastije Mannovih, i to kroz potresnu priču o ljubavi i mržnji, zajedništvu i odvajanju, volji za preživljavanjem te o čežnji za smrću. Nijedna druga njemačka obitelj nije toliko pisala o stoljeću koje je za nama, nije toliko živjela u njemu i oblikovala ga poput ove obitelji trgovaca i pisaca iz Lübecka.

Dobitnik Nobelove nagrade Thomas Mann, njegov brat Heinrich i sin Klaus ostavili su nam djela koja su udarila temelje njemačke književnosti 20. stoljeća. Cijela obitelj Mann nam je zauzvrat ostavila roman stoljeća. Nitko poput Mannovih nije toliko pisao o toj eri, nije toliko sudjelovao u njoj te je toliko oblikovao.

Cijenjeni filmaš Heinrich Breloer u ovoj miniseriji ulazi u um i dušu ove obitelji, oživljava je, propitkuje te je na očaravajući način pretvara u umjetničko djelo koje oduzima dah. Od bohemske raskoši Weimarske Republike do sukoba s nacistima, od turbulentnih ratnih godina prognanstva u Europi i Sjedinjenim Državama do poslijeratne renesanse kada su se kao gorljivi antinacisti nasukali u svijetu koji ih je pregazio - Mannovi su bili najizmučeniji, najnadareniji i najstrastveniji glumci u dramama i tragedijama svog vremena.

Pod vodstvom najmlađe kćeri Thomasa Manna Elisabeth, redatelj Heinrich Breloer obilazi postaje u životnoj odiseji obitelji Mann: od Lübecka, Münchena i Berlina do Azurne obale, Züricha i Sjedinjenih Država. U sagu nas uvlače originalne, povijesne snimke, intervjui s članovima obitelji i prijateljima te prije svega, igrana rekonstrukcija događaja koji su obilježili obitelj.

Popis uglednih glumačkih imena predvodi Armin Mueller-Stahl kao Thomas Mann. Produkcija vrijedna 10 milijuna dolara jedan je od najambicioznijih novijih projekata njemačke televizije.

Serija je 2002. godine osvojila Međunarodni Emmy za najbolju miniseriju ili televizijski film.

1. dio

Elisabeth nas vodi kroz povijest obitelji Mann, jedne od najslavnijih obitelji u povijesti njemačke književnosti. Ovaj trodijelni roman stoljeća povezan je kaleidoskopskom mješavinom intervjua, sjećanja i fikcionaliziranih rekonstrukcija.

Od 1923. do 1933. Thomas Mann, njegova supruga Katia te njihovo šestero djece žive u Münchenu. Thomas uživa u književnoj slavi i financijskoj sigurnosti. Dok se predano posvećuje pisanju, njegovo dvoje najstarije djece Klaus i Erika eksperimentiraju s drogom i slobodnom ljubavi. Srcem i dušom uranjaju u umjetničku scenu Hamburga i Berlina te hrane žuti tisak.

Klaus i Gustaf Gründgens, Pamela Wedekind i Erika. Tko je s kim? Na kraju su se Gustav i Erika oženili. Klaus se za razliku od oca prepušta vezama s mladićima. Thomas iz suzbijanja žudnje crpi snažan motiv za svoja djela. Njegov stariji brat Heinrich Mann uživa u noćnom životu Berlina te voli žene bujnog poprsja. Zaljubljuje se u domaćicu noćnoga kluba Nelly Kröger, što je u obitelji izazvalo skandal.

Moć nacista sve više jača, što mijenja život cijele obitelji. Emigracija je neizbježna...

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...