Navigation Content

Brak na talijanski način

Brak na talijanski način

Matrimonio all'italiana

Najpopularniji talijanski filmski par, Sophia Loren i Marcello Mastroianni, u 'komediji na talijanski način' koje su bile iznimno popularne šezdesetih godina

INFO

RedateljVittorio De Sica

GlumciSophia Loren, Marcello Mastroianni, Aldo Puglisi, Tecla Scarano, Marilù Tolo, Gianni Ridolfi

Sažetak

Domenico Soriano (M. Mastroianni), uspješni poslovni čovjek, prvi je puta susreo Filumenu Marturano (S. Loren) u rimskom bordelu, za vrijeme Drugog svjetskog rata kad je imala sedamnaest godina. Bilo je to upravo u trenutku kada je započelo bombardiranje, te su svi otišli u sklonište osim Domenica koji je pronašao Filumenu skrivenu u ormaru.

Ponovno se susreću nakon nekoliko godina i nastavljaju svoj ljubavnički put. Domenico unajmljuje apartman za Filumenu, gdje će je posjećivati, a uz to ona obavlja razne poslove za njega, a na kraju joj dopušta i nadzor nad prodavaonicom.

No, premda je to Filumenina najveća želja, Domenico nikad nije pokazao namjeru da je oženi, ali ona se neće lako predati...

"Brak na talijanski način", o ljubavnom paru koji su utjelovili Sophia Loren i Marcello Mastroianni, u cijelom svijetu ostvario je veliku popularnost kao komedija 'na talijanski način'. Riječ je o ekranizaciji drame "Filumena Marturano" Eduarda De Filippa koji je ujedno i jedan od pet scenarista filma.

Redatelj je slavni Vittorio De Sica, najreprezentativniji predstavnik neorealizma na filmu (Čistači cipela, Kradljivci bicikla, Čudo u Milanu, Umberto D). Nakon prolaska neorealističnog pokreta često mijenja stilove, a ističu se filmovi "Ciociara", "Posljednji sud", "Jučer, danas, sutra", "Vrt Finzi-Continijevih".

Glavni glumci Sophia Loren (Kruh, ljubav i ..., Ciociara, Jedan izuzetan dan) i Marcello Mastroianni (Slatki život, Noć, Osam i pol) vjerojatno su najpopularniji talijanski filmski par koji je zajedno nastupio u desetak filmova. Najveće zvijezde talijanskog filma, oboje su ostvarili i internacionalnu karijeru, ali je Mastroianni ostao vezaniji uz nacionalnu kinematografiju.

"Brak na talijanski način" zabavan je film i reprezentativno ostvarenje 'komedija na talijanski način' koje su bile iznimno popularne šezdesetih godina. Film je bio nominiran za Oscara u kategorijama stranog filma i najbolje glumice, a osvojio je Zlatni globus, dok je Sophia Loren nagrađena na Moskovskom filmskom festivalu.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...