Navigation Content

Mandela: život i nasljeđe

Mandela: život i nasljeđe

Mandela: His Life and Legacy

Dokumentarni film obuhvaća inspirativnu priču Nelsona Mandele - strelovit uspon od političkoga zatvorenika do voljenoga predsjednika i međunarodne ikone

INFO

Sažetak

Više od 60 godina Nelson Mandela utjelovljivao je ikonu nepokolebljive odlučnosti i elokventnosti te borbe za rasnu jednakost koja je inspirirala Južnoafričku Republiku i svijet. Njegov trijumfalni izlazak iz zatvora na slobodu nakon gotovo 30 godina zatvoreništva zbog ustanka protiv vladina aparthejda jedna je od najpoznatijih slika 20. stoljeća.

U dirljivom jednosatnom specijalu kanal „National Geographic“ slavi život jedne od najmoćnijih i najdinamičnijih figura u povijesti, prateći njegov monumentalni uspon od političkoga zatvorenika do prvoga crnoga predsjednika Južnoafričke Republike.

Film prati Mandeline povijesne životne korake, od djetinjstva u kući kraljevske obitelji Thembu do njegova posla kao mladog odvjetnika u Johannesburgu, razdoblje zatvoreništva, predsjedničkih izbora te vječno nasljeđe. Nakon što se priključio Afričkom nacionalnom kongresu u dvadesetim godinama života, Mandela je proveo godine boreći se za jednakost protiv neprijateljski nastrojene vlade čije su rasne nepravde dominirale najbogatijom afričkom zemljom prije njegova uhićenja 1963.

Specijal vodi novinar Mark Austin, a uključuje dojmljive komentare političara, bliskih prijatelja te saveznika Nelsona Mandele, među kojima i bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike F. W. de Klerka, bivšega britanskoga premijera Gordona Browna, nadbiskupa Desmonda Tutua te zatvorenika Maca Maharaja.

Zatvoren na gotovo tri desetljeća, Mandela je ostao neumoran zagovaratelj i nevjerojatno jak simbol jednakosti, s potporom mnoštva Južnoafrikanaca i međunarodne zajednice koji su tražili njegovo oslobađanje. Nakon mjeseci pregovora s vladom Mandela je pušten na slobodu 1990. godine te je pomogao ulasku u novu eru političke i društvene promjene u zemlji.

Njegov konstantni trud nagrađen je Nobelovom nagradom za mir 1993. godine, a 1994. postaje prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike te prvi predsjednik te zemlje koji je izabran općim biračkim pravom. Nelson Mandela za sobom ostavlja dugotrajnu ostavštinu društvene i političke snage.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...