Navigation Content

Oluja bez oblaka

Oluja bez oblaka

White Squall

Jeff Bridges u pustolovnoj drami engleskog filmskog velikana Ridleyja Scotta utemeljenoj na istinitoj priči

INFO

RedateljRidley Scott

GlumciJeff Bridges, Caroline Goodall, John Savage, Scott Wolf, Jeremy Sisto, Ethan Embry, Ryan Phillippe

Sažetak

SAD, 1960. Chuck Gieg (Scott Wolf) završnu je godinu srednje škole odlučio pohađati na jedrenjaku Albatross koji nezrelim mladićima služi kao ploveća škola, kako u životnom tako i u edukativnom smislu. Chuck se priključio posadi istomišljenika kako bi u dugoj plovidbi Karipskim morem očvrsnuo svoje tijelo i duh.

Učenicima na brodu zapovijeda iskusni kapetan Sheldon (Jeff Bridges), a predaju im njegova supruga Alice (Caroline Goodall) i ekscentrik McCrea (John Savage). Još za višetjednih priprema u luci, Sheldon je učenicima dao do znanja da na brodu nema milosti ni tolerancije spram nediscipline i razmaženosti. Momci će ubrzo i shvatiti zašto.

More osim ljepota donosi i mnoge opasnosti, a svaki je član posade odgovoran za sigurnost svih svojih suputnika. Kad se na povratku kući suoče s katastrofalnom olujom, shvatit će svu ozbiljnost i težinu kapetanovih riječi...

Često nazivan 'Društvom mrtvih pjesnika na moru' ovaj film engleskog filmskog velikana Ridleyja Scotta, utemeljen na istinitoj traumatičnoj priči, tematizira psihofizičku transformaciju dječaka u muškarce nakon što se susretnu s nepoznatim okružjem i novim situacijama.

Redatelj koji je svojim filmovima doslovce prošarao prostornu i vremensku dimenziju - posjetivši svemir (Osmi putnik), ocean (1492: Conquest of Paradise), afričke pustinje (Black Hawk Down) i ostala bespuća te proputovavši prošlost (Gladijator, Kraljevstvo nebesko), sadašnjost (Thelma i Louise) i budućnost (Istrebljivač) - višestruko je dokazao svoju stvaralačku svestranost i autorsku kompetenciju.

Tako se i 'Oluja bez oblaka' premda ne spada među Scottove najhvaljenije radove, može podičiti odlikama koje krase ostala njegova ostvarenja, prvenstveno zadivljujućom vizualnom snagom i vrhunskim specijalnim efektima. Potonji su presudni u nezaboravnom prikazu oluje (inače prilično rijetkog meteorološkog fenomena - oluje bez oblaka) koja izvrsno funkcionira kao katarzični klimaks ovoga filma te tako nadoknađuje za Scotta pomalo atipičan, uglavnom verbalan i dramski obojen veći dio filma.

Uz prekrasne fotografije Hugha Johnsona, bez pohvale nikako ne smiju proći ni vrlo dobre glumačke izvedbe J. Bridgesa (Fabulous Baker Boys, Kralj ribara), J. Savagea (Kosa, Lovac na jelene) i cijelog ansambla tada mladih glumaca, među kojima je najpoznatiji bio R. Phillippe (Studio 54).

'Oluja bez oblaka' bila je nominirana za nagradu Golden Reel američkog udruženja Motion Picture Sound Editors u kategoriji najbolje montaže zvuka - zvučnih efekata.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...