Navigation Content

Vunasti mamut - Tajne u ledu

Vunasti mamut - Tajne u ledu

Woolly Mammoth: Secrets from the Ice

Fascinantan dokumentarac baca sasvim novo svjetlo na biologiju i ponašanje dlakavog mamuta te opovrgava neke uvriježene netočnosti i donosi pouzdane podatke o jednoj od najčudesnijih životinja u povijesti svijeta

INFO

Sažetak

Globalno zatopljenje otkriva nam zanimljive tajne o nekadašnjim stanovnicima našeg planeta. Dok se sibirski trajni led otapa, na površinu izlaze ostaci dlakavog mamuta - od kostiju do kompletnih tijela - koji su bili zakopani pod smrznutim tlom.

Znanstvenici diljem svijeta sad iz tih ostataka izvlače zapanjujuće nove podatke o fiziologiji, ponašanju i okolini u kojoj je živio ovaj izumrli div.

Film se služi svim tim otkrićima i kompjuterskom grafikom da, prvi put nakon 10.000 godina, oživi dlakavog mamuta i svijet koji ga je okruživao.

Putujući od sibirskog permafrosta do azijskih prašuma, od znanstveno-fantastičnog svijeta genetskih istraživanja do divnog novog svijeta virtualnih zooloških vrtova, film prati i nevjerojatno zanimljivu suradnju najvećih svjetskih stručnjaka za mamute.

Dok zajedno sa stručnjacima proučavamo kosti, izmet, dlaku, tkivo pa čak i krv dlakavog mamuta, sve se više približavamo tim golemim stvorovima te postajemo svjesni njihove veličine i nevjerojatne prilagodbe okolišu, od kemijski jedinstvenog hemoglobina do naizgled čudnovatog načina ponašanja koje im je osiguravalo preživljavanje.

Jeste li znali?
Mesojedi imaju znatno veće količine dušikovog izotopa N15 u mišićima od biljojeda. Ispitivanja su pokazala da mamut u mišićima ima još više N15 od mesojeda, ali mamuti su jeli samo travu i nisko bilje. Kako je to moguće? Mamuti su cijelo ljeto pasli, a hladnu zimu preživljavali su na vlastitim zalihama masnoće i bjelančevina iz mišića - doslovno su jeli sami sebe.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...