Navigation Content

Jedanaest cvjetova

Jedanaest cvjetova

Wo 11

Nestanak skupe košulje mirnog jedanaestogodišnjaka dovede do gubitka dječje bezbrižnosti, a susret s odbjeglim ranjenikom do grubog suočavanja sa svijetom odraslih i sa svime što to donosi

INFO

RedateljXiaoshuai Wang

GlumciWenqing Liu, Jingchun Wang, Ni Yan, Ni Yen, Buqu Wang, Zhang Kexuan, Zhong Guo Liuxing, Lou Yihao

Sažetak

Wang Han (Liu Wenqing) miran je jedanaestogodišnji klinac iz provincijskoga gradića na jugu Kine koji sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća, pred kraj kulturne revolucije, odrasta uz brižnu majku (Ni Yan), političkim i socijalnim pitanjima preokupiranog oca (Wang Jinchun) i mlađu sestru.

Vrijeme je oskudice i teškog života, pa dječakova majka koja je tvornička radnica i otac glumac, koji priželjkuje da mu sin postane slikar, moraju paziti na svaki novčić. Dok slobodno vrijeme provodi u društvu trojice prijatelja s kojima izvodi sitne nepodopštine i odlazi na rijeku, Wang od profesora tjelesnog odgoja dozna da je upravo on izabran za novog predvodnika skupnih dnevnih vježbi.

To ga ispuni ponosom, no njegov entuzijazam splasne kada dozna da mu za važnu dužnost treba nova i vrlo skupa bijela košulja koju mu majka ne može kupiti. Kad ona otkrije koliko Wangu to znači, odluči je kupiti.

Kad s prijateljima jednog dana stigne na rijeku, netko ukrade košulju. Želeći pronaći kradljivca, dječak u šumarku naleti na ranjenog mladića (Ziyi Wang) koji bježi pred policijom i koji mu je ukrao košulju. Isprva odlučan u nakani vraćanja svoje košulje, Wang će se početi predomišljati kad čuje mladićevu priču...

Godine 2012. s uspjehom prikazana na festivalima u Deauvilleu i Fribourgu te nominirana za dvije Azijske filmske nagrade, izvrsna drama "11 cvjetova" zasad je posljednji filmski projekt u karijeri darovitog producenta, glumca, scenarista i redatelja Xiaoshuaija Wanga ("U ljubav vjerujemo"), zasigurno najpoznatijeg po sjajnoj i Srebrnim medvjedom ovjenčanoj drami "Pekinški bicikl" iz 2001. Wanga se smješta u kontekst tzv. "šeste generacije" kineskih filmaša, a njegovo na autobiografskim detaljima temeljeno ostvarenje je vrlo emotivna i iznimno sugestivna priča o odrastanju često gotovo hipnotičke snage.

Prema riječima samog autora, gubitak košulje za dječaka postaje metafora gubitka dječje nevinosti i bezbrižnosti, a susret s odbjeglim ranjenikom grubo suočavanje sa svijetom odraslih i sa svime što to donosi. Intimnu storiju spretno smještajući u širi društveni kontekst, onaj kineskog društva godinu prije smrti Mao Ce Tunga, redatelj stvara intimističku, slikovitu i suptilnu sliku djetinjstva čiji kraj nagovješta i velike društvene promjene.

Pored sigurne režije, uvjerljivih nastupa kompletne glumačke postave te dojmljive i izuzetno atmosferične fotografije Donga Sinjonga, uspjehu filma pridonosi i promišljena montaža nagrađivane Nelly Quettier ("Ljubavnici s Pont-Neufa", "Sestra", "Sveti motori"), stalne suradnice Leosa Caraxa koja često surađuje i s Ursulom Meier.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...