Navigation Content

Na rubu raja

Na rubu raja

Auf der anderen Seite

Snažan, dirljiv film o ljudskim sudbinama i obiteljskim odnosima

INFO

RedateljFatih Akin

GlumciNurgül Yesilçay, Baki Davrak, Tuncel Kurtiz, Nursel Köse, Patrycia Ziolkowska

Sažetak

Stari Turčin Ali Aksu (Tuncel Kurtiz) živi u Hamburgu sa sinom Nejatom (Baki Davrak), profesorom germanistike koji predaje na fakultetu. Ali je još vrlo vitalan starac i redovito posjećuje prostitutku Jessy (Nursel Köse). Kad otkrije da je Jessy u stvari Turkinja Yeter, postane mu još draža i ponudi joj da se doseli k njemu.

Nejatu to nije previše drago, ali s vremenom i on zavoli Yeter kad shvati kako je dobra žena - brine se o njemu i o ocu, k tome redovito šalje u Tursku novac za školovanje svoje 27-godišnje kćeri Ayten (Nurgül Yesilçay). Kad Yeter nesretnim slučajem, ali i Alijevom krivicom, strada, Nejat odlazi u Tursku potražiti Ayten...

U Istanbulu traju politički nemiri, nezadovoljan narod digao se u borbi za socijalnu pravdu jer u suvremenoj Turskoj samo bogati imaju pravo na školovanje, zdravlje i pristojan život. Među buntovnicima je i mlada Gül. U bijegu pred uhićenjima Gül uspije stići u Njemačku i pokušava naći majku. Gladna, bez novca i smještaja, upoznaje simpatičnu studenticu Lotte (Patrycia Ziolkowska) koja je primi k sebi. Djevojke se zaljube i sretne su.

Gül odaje Lotti da joj je pravo ime Ayten i zašto je pobjegla iz Turske. No Lottina konzervativna majka Susanne (Hanna Schygulla) nije zadovoljna što joj je u kući mlada buntovna Turkinja, pa se djevojke odluče zajedno odseliti. Ali nisu daleko odmakle, jer ih presreće policijska racija. Ayten je uhićena i vraćena u Tursku, a Lotte kreće za njom u naizgled beznadnoj, mučnoj i iscrpljujućoj borbi da je oslobodi...


Ovaj neobično snažan uznemirujući film daje sliku života Turaka u Njemačkoj, ali prije svega sliku života u današnjoj Turskoj, o kojemu se manje zna. Riječ je o filmu koji ni gledatelje, a ni filmske kritičare nije ostavio ravnodušnima, što potvrđuju nastupi na svim najuglednijim festivalima te dvadeset i dvije filmske nagrade.
Pisac, scenarist, glumac, redatelj i producent Fatih Akin rođen je 1973. godine u Hamburgu, u turskoj obitelji. Pisati i režirati počeo je 1995. godine, s 18 godina, a do sada je režirao već 14 filmova.

Film 'Auf der anderen Seite' njegov je najnagrađivaniji film, a među nagradama koje je osvojio su i glavne nagrade na festivalima Antalya Golden Orange, Bavarski filmski festival, festival u Bangkoku, zatim Njemačka filmska nagrada za najbolji film, te Europska filmska nagrada za scenarij. Nominiran je za Zlatnu palmu i bio je pobjednik u Cannesu u kategoriji najboljeg scenarija, a bio je nominiran i za francuskog Césara.

Osobito jak dojam ostavlja glavna glumica koja tumači lik mlade Turkinje, Nurgül Yesilçay, popularna turska kazališna, filmska i televizijska glumica. Epizodnu ulogu Lottine majke igra Hanna Schygulla, omiljena Fassbinderova glumica (Berlin Alexanderplatz, Lili Marleen, Brak Marije Braun).
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...