Navigation Content

Schindlerova lista

Schindlerova lista

Schindler's List

Tijekom II. svjetskog rata u Poljskoj, Oskar Schindler postaje zabrinut za svoju židovsku radnu snagu nakon što saznaje za njihov progon od strane nacista

INFO

Redatelj Steven Spielberg

GlumciLiam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz

Sažetak

Krakov, Poljska. Oskar Schindler (Liam Neeson) pronalazi u Drugom svjetskom ratu savršenu priliku za stjecanje profita. Otvara tvornicu posuđa i zapošljava Židova Itzhaka Sterna (Ben Kingsley) kao računovođu, no stravični zločini sunarodnjaka natjeraju ga da promijeni stav prema žrtvama rata.

Preobraćeni tvorničar pruža i ostalim radnicima utočište, no kratkotrajnu sigurnost tvornice početkom 1941. prekida otvaranje geta. Dvije godine kasnije geto zamjenjuje okrutna realnost radnog logora, a Schindler dolazi u nemoguć položaj poslovanja s okrutnim upraviteljem logora, pripadnikom SS-a Amonom Göthom (Ralph Fiennes)
Schindlerova lista je potresno svjedočenje o holokaustu.


Film je sjajno režiran. Priča o intrigantnom i kompleksnom Nijemcu Oskaru Schindleru izložena je stupnjevitim psihološkim profiliranjem koje je istaklo njegov razvojni put od ratnog profitera do osobe koja je spasila stotine života. Liam Neeson pokazao se savršenim izborom za ulogu snalažljivog tvorničara, a svoju ulogu izvrsno je odglumio i Ralph Fiennes kao SS-ov upravitelj logora Göth.

Riječ je o jednom od najimpresivnijih Spielbergovih ostvarenja, iznimno discipliniranom i kvalitetnom filmu koji se može pohvaliti sjajnom crno-bijelom fotografijom snimatelja Janusza Kaminskog (Uhvati me ako možeš, Jerry Maguire) i glazbom slavnog Johna Williamsa (Terminal, JFK). Jedan od producenata filma je i Branko Lustig (Hannibal).

Među brojnim Oscarima Schindlerova lista osvojila je Oscare za najbolji film, režiju i glazbu. Neki kritičari smatraju da je film mnogo uspjeliji kao potresan prikaz rata i podsjetnik na grozote holokausta nego kao portret Oskara Schindlera, stvarne povijesne osobe. Nedavno je izašla i knjiga povjesničara Davida M. Crowea, u kojoj on narušava autoritet filmskog Schindlera.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...