Navigation Content
Žalac

The Sting

Godine 1930. u Chicagu mladi prevarant udružuje se s majstorom velikih prevara kako bi osvetio ubijenog prijatelja

INFO

RedateljGeorge Roy Hill

GlumciPaul Newman, Robert Redford, Robert Shaw, Charles Durning, Ray Walston

Sažetak

Joliet, Illinois, rujan 1936. Amerikanci još uvijek osjećaju posljedice ekonomske depresije, ali dvojica sitnih prevaranata, mlađi Johnny Hooker (Robert Redford) i stariji Luther Coleman (Robert Earl Jones), imaju svoj način kako doskočiti općoj nestašici. Radeći u paru, s promjenjivim uspjehom varaju slučajne prolaznike, a prava im se prilika ukaže kad se, podmetnuvši jednom od njih hrpu papira, domognu svote od čak 11.000 dolara.

Presretni, podijele novac i odluče štošta promijeniti u svom životu. Johnny ode u kockarnicu povećati dobiveni novac, ali prijevarom na ruletu izgubi većinu onoga što je ukrao. Luther se povuče iz posla uvidjevši da je njegov dio sasvim dovoljan za pristojnu mirovinu. Međutim, prolaznik kojem su ukrali novac jedan je od članova bande gangstera Doylea Lonnegana (Charles Durning) koji, ne mogavši se pomiriti s krađom svog novca, dozna tko su lopovi i odluči ih likvidirati.

Prvo zapovijedi da ubiju Luthera, a zatim i Johnnyja. Lonneganovi posilni Luthera bace kroz prozor, a Johnny u posljednji trenutak pobjegne u susjedni Chicago. Naime, neposredno prije smrti Luther mu je preporučio starog poznanika Henryja Gondorffa (Paul Newman) kako bi s njim nastavio uhodani posao varanja. Ogorčen partnerovim ubojstvom, Johnny s Henryjem smisli plan kako uništiti Lonnegana računajući na njegovu opsjednutost varanjem na pokeru.

U vlaku između Chicaga i New Yorka Henry mu na kartaškoj seansi oduzme petnaest tisuća dolara, pa bijesni Lonnegan ne prepoznavši Johnnyja kao jednog od kradljivaca nasjedne na njegovu ponudu da Lonnegan preuzme Henryjevo unosno varanje na konjskim utrkama. Ubačeni ‘žalac’ dvojice prijatelja i partnera počne davati rezultate...


‘Žalac’ je nesumnjivo jedan od najboljih filmova američke kinematografije u sedamdesetima. Redatelj George Roy Hill uspio je, spojivši ponovno glavne protagoniste svog filma ‘Butch Cassidy i Sundance Kid’ R. Redforda i P. Newmana, izvrsno dočarati dio američkog društva s one strane zakona, koji je u godinama gospodarskog sloma doživio vlastiti procvat. Hill je pritom uporabio komični diskurs pedantno oslikavajući svu raznolikost kriminalaca u to doba, ali i njihovih navodnih čuvara u policiji koji su kršili zakon kao i gangsteri.

Nagrađen sa sedam Oscara, uključujući i priznanje za najbolji film, ‘Žalac’ je i scenografijom i kostimografijom (osmi i ujedno posljednji Oscar u životu slavne Edith Head), a osobito partiturom s regtime glazbom (Marvin Hamlisch) prava oda kompleksno i istodobno lepršavo osmišljenoj i ostvarenoj filmskoj cjelini. Scenarist David S. Ward je nadahnuće pronašao u knjizi ‘The Big Con’ Davida Maurera iz 1940. ispričavši priču koja pune 124 minute nizom zapleta neprestano dinamizira film i omogućuje, kako glavnim, tako i epizodnim glumcima, uistinu reprezentativne izvedbe.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...