Navigation Content

Povratak u Brideshead

Povratak u Brideshead

Brideshead Revisited

Dirljiva priča o izgubljenoj ljubavi i gubitku nevinosti smještena u Englesku prije početka Drugog svjetskog rata

INFO

RedateljJulian Jarrold

GlumciMatthew Goode, Ben Whishaw, Hayley Attwell, Emma Thompson, Michael Gambon, Greta Scacchi

Sažetak

Kapetan Charles Ryder (Matthew Goode) za vrijeme Drugog svjetskog rata stacioniran je u dvorcu Brideshead koji u njemu budi sjećanja na vrijeme koje je kao student provodio sa Sebastianom (Ben Whishaw) i Juliom Flyte (Hayley Attwell). Sebastian je dekadentan, razmažen i izgubljen mladić koji vrijeme provodi opijajući se u homoseksualnoj vezi.

Ne uspijeva steći majčinu ljubav i poštovanje, no zato ima bezuvjetnu ljubav oca i privržen je svojoj dadilji od koje je dobivao nježnost i razumijevanje. Njegov stariji brat krut je i poslušan činovnik koji je majčin mezimac. Julia, lijepa i prkosna mlada žena, pred majkom je pokorna.

Njihova majka, stroga i pobožna lady Marchmain (Emma Thompson), žena je čija krutost guši svu životnu radost i slobodu. Njezina majčinska ljubav uvjetovana je njihovom poslušnošću. Od te je pobožne krutosti pobjegao njezin muž, lord Marchmain (Michael Gambon), koji je sreću potražio u Veneciji, uz ženu kojoj vjera nije oduzela potrebu za ljudskom srećom i ljubavlju.

Charles im nije dorastao po bogatstvu i podrijetlu, a ne uklapa se ni kao ateist, no ipak se usuđuje braniti svoja uvjerenja, mnogo hrabrije nego što se usuđuje suprotstaviti ocu koji ga je natjerao na studij povijesti iako ga jedino zanima studij slikarstva. Njih dvoje, Charles i Lady Marchmain, istinski su antagonisti ove drame: on misli da je, kad se jednom osvrne iza sebe, jedino važno znati da je živio i da je bio sretan, a ona duboko vjeruje da je ljudski život samo put do onoga nakon smrti.


Film je snimljen prema istoimenom romanu britanskog pisca, scenarista i glumca Evelyna Waugha (1903. - 1966.) iako se znatno udaljio od literarnog predloška. Prema istom je romanu 1981. godine snimljena vrlo uspjela i nagrađivana (Zlatni globus, BAFTA, Primetime Emmy) TV serija, u kojoj je glavnu ulogu imao Jeremy Irons. Film Juliana Jarrolda bio je nominiran za desetak uglednih britanskih filmskih nagrada.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...