Navigation Content

Ranč prokletih

Ranč prokletih

Rancho Notorious

Vestern legendarnog Fritza Langa o kauboju koji kreće u potragu za banditima koji su mu ubili zaručnicu

INFO

RedateljFritz Lang

GlumciMarlene Dietrich, Arthur Kennedy, Mel Ferrer, Gloria Henry, William Frawley, Lisa Ferraday, John Raven

Sažetak

Beth Forbes (Gloria Henry) vodi dućan u malom gradu. Namjerava se udati za kauboja Verna Haskella (ArthurKennedy). Osam dana prije vjenčanja dućan joj opljačkaju dvojica bandita od kojih je jedan siluje i ubije.

Potjera na čelu sa šerifom i Vernom slijedi ih do točke na kojoj prestaju šerifove ovlasti. Vern lud od boli i želje za osvetom prati ih i dalje. Ubojica ustrijeli svog ortaka. On prije no što izdahne povjeri Vernu da je zločinac otišao do nečega što se zove 'Chuck-a-Luck' i da se mora sresti s osobom po imenu Altar Keane.

Nakon mnogo lutanja Vern dozna da je 'Chuck-a-Luck' ime ranča, a Altar Keane (Marlene Dietrich) vlasnica. Ona je bila pjevačica u saloonima, a obogatila se igrajući i varajući na ruletu. Vern dođe na ranč i tamo se zaposli kao krotitelj divljih konja.

Jednog dana na Altarinoj haljini primijeti prekrasan broš koji je poklonio svojoj Beth na dan kad je bila umorena. Kombinacijom šarma i sile sazna od Altar ime onoga koji joj ga je poklonio...

Redatelj 'Ranča prokletih', Fritz Lang (1890-1976), po općem je mišljenju jedan od najvećih u povijesti kinematografije. Rođen je u Beču, a prvi je dio karijere ostvario u Njemačkoj (Dr. Mabuse-igrač, Nibelunzi, Metropolis, Ubojica M, Testament doktora Mabusea). Pred Hitlerom je izbjegao u Ameriku gdje je stvorio najznačajniji dio svog opusa (Lov na čovjeka, Ministarstvo straha, Žena u izlogu, Velika hajka).

U Americi je snimio i tri izvrsna vesterna: 'Povratak Franka Jamesa' (1940.), 'Western Union' (1941.) i 'Ranč prokletih' (1952.). I ovaj posljednji, kao i mnogi drugi Langovi filmovi, fatalistički je jer glavni junak Vern ne može pobjeći od svoje sudbine i sile koja ga tjera da se osveti. 'Ranč prokletih' jedini je film u kojem je radio s legendarnom Nijemicom M. Dietrich (1901.-1992.). Ona nije bila oduševljena Langovim diktatorskim stilom rada, a njegov snimatelj Hal Mohr htio je otići sa snimanja.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...