Navigation Content
Jane Eyre

Jane Eyre

Anna Paquin i William Hurt u ekranizaciji glasovitog viktorijanskog romana Charlotte Bronte

INFO

RedateljFranco Zeffirelli

GlumciAnna Paquin, William Hurt, Fiona Shaw, Joan Plowright, Geraldine Chaplin, Charlotte Gainsbourg, Josephine Serre

Sažetak

Roditelji Jane Eyre (Anna Paquin) umrli su dok je bila malo dijete. Prve godine života provela je u kućanstvu okrutne gospođe Reed (Fiona Shaw) koja ju je mrzila i ponižavala. Majka Jane Eyre bila je sestra muža gospođe Reed.

Čim je Jane trebala krenuti u školu, gospođa Reed pošalje je u sirotište u Lowoodu gdje će provest deset paklenih godina. Nema kazne koju tamo nije iskusila. Ipak, sklopila je i neka prijateljstva. U toj školi obrazovali su je za guvernantu i učiteljicu.

Čim je postala punoljetna, javi se na oglas i dobije posao guvernante u jednom dvorcu na osami. Glavna je domaćica simpatična gospođa Fairfax (Joan Plowright). Janeina (Charlotte Gainsbourg) je zadaća odgajati djevojčicu Adele (Josephine Serre). Vlasnik je dvorca tajanstveni čudak Rochester (William Hurt) kojeg nekoliko prvih mjeseci uopće nije srela. Kad ga je konačno upoznala, osjetila je da ju strahovito privlači. On je prema njoj ravnodušan.

Iz jedne daleke sobe Jane povremeno čuje strašne krikove, no u taj dio dvorca smije zalaziti samo mrka sluškinja Grace Pool (Billie Whitelaw). Jane muči i pitanje je li mala Adele rod Rochesteru ili nije. Jedne noći u Rochesterovoj sobi izbije požar i Jane ga spasi. Od tog časa Rochester pokazuje stanovite osjećaje prema Jane. No, hoće li shvatiti da ga ona voli? I u čemu je njegova tajna?

Najpoznatija je ekranizacija ovoga glasovitog viktorijanskog romana Charlotte Bronte ona iz 1944. u kojoj je Rochestera glumio Orson Welles. Rochester u interpretaciji W. Hurta po mnogima je bliži liku opisanom u romanu jer je zagonetniji (od Wellesa) i djeluje na prvi pogled kao čovjek bez strasti, premda to nije. Talijanskog redatelja Zeffirellija najšira kino-publika pamti po ekranizacijama Shakespearea:"Ukroćena goropadnica" (1967.), "Romeo i Julija" (1968.) i "Hamlet" s Melom Gibsonom iz 1990.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...