Navigation Content

Amerika protiv Johna Lennona

Amerika protiv Johna Lennona

The U.S. vs. John Lennon

Dokumentarac koji osvjetljava slabo poznato poglavlje moderne povijesti u kojemu su predsjednik i njegova administracija uposlili vladinu mašineriju kako bi vodili tajni rat protiv najpopularnijeg svjetskog glazbenika

INFO

RedateljDavid Leaf, John Scheinfeld

Sažetak

Još prije Iraka, prije Busheve administracije, prije prosvjeda Dixie Chicks, Brucea Springsteena i Pearl Jama postojao je John Lennon, slavni glazbenik koji je svoju slavu i bogatstvo uložio u prosvjed protiv Vijetnamskog rata te zagovaranje svjetskog mira.

U ovom dokumentarcu David Leaf i John Scheinfeld istražuju Lennonovu preobrazbu od simpatičnog 'čupavca' do proturatnog aktivista i inspirativne ikone, te otkrivaju istinitu priču o tome zašto ga je američka vlada pokušala ušutkati.

Osobito se bave razdobljem od 1966. do 1976. Bilo je to jedno od najproblematičnijih razdoblja u američkoj povijesti, kojim su dominirali Vijetnamski rat i jačanje proturatnog pokreta, nove ljevice, zalaganja za građanska prava, te ostalih političkih pokreta koji su narušavali status quo, a obilježila ga je Nixonova administracija, otkrića o vladinim prljavim rabotama, zlostavljanjima i praćenjima, te afera Watergate.

Ovaj film donosi svjedočanstva o značajnim događajima te ozračju koje je tada vladalo, a sugovornici su afroamerički politički aktivisti Angela Davis i Bobby Seale, novinari Carl Bernstein i Walter Cronkite, dužnosnici Nixonove administracije G. Gordon Liddy i John Dean, vijetnamski veteran i proturatni aktivist Ron Kovic, istaknuti američki povjesničar i pisac Gore Vidal, bivši guverner New Yorka Mario Cuomo i dugogodišnji senator te predsjednički kandidat demokrata George McGovern.

No u dokumentarcu je ipak najzastupljeniji glasom i pojavom sam John Lennon. Njegova glazba podcrtava britkost naracije, a Lennon nam je predstavljen u svjetlu u kakvome ga možda mnogi ne poznaju: principijelan, duhovit te izvanredno karizmatičan mladić koji odbija šutjeti u dodiru s nepravdama.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...