Navigation Content

Veliki dvoboj

Veliki dvoboj

Il grande duello

Bivši šerif pomaže čovjeku optuženom za ubojstvo da se suprotstavi trojici braće koji ga žele ubiti

INFO

RedateljGiancarlo Santi

GlumciLee Van Cleef, Alberto Dentice, Jess Hahn, Horst Frank, Klaus Grünberg, Antonio Casale

Sažetak

Nakon što njihov otac, vlasnik Saxon Cityja i bogati zemljoposjednik Samuel Saxon (Horst Frank), bude okrutno ubijen, trojica njegovih sinova predvođenih odlučnim Davidom (također Horst Frank) angažiraju lovca na ucjene Holea (Antonio Casale) i njegove ljude da uhvate očevog ubojicu.

Dok David Saxon želi ostvariti svoje političke ambicije, za što ne bira sredstva, njegov brat Eli (Marc Mazza) je korumpirani šerif, a drugi Adam (Klaus Grünberg) je mentalno nestabilna osoba. Osumnjičenik za ubojstvo njihova oca je Philipp Wermeer (Alberto Dentice), možda nedužan čovjek kojeg Hole ubrzo uspije uhvatiti.

No tada na scenu stupi zagonetni Clayton (Lee Van Cleef), grubi revolveraš koji vođen nepoznatim motivima Wermeera izbavi iz Holeovih ruku. Kad se uskoro pokaže da je on bivši čuvar zakona koji vjeruje u Wermeerovu nedužnost, istina o pravom ubojici i njegovu identitetu polako će se početi otkrivati...


Atraktivan i uzbudljiv špageti-vestern s markantnim L. Van Cleefom u glavnoj ulozi debitantski je redateljski projekt Giancarla Santija (‘Glasom srca’), filmaša koji je prethodno iskustvo stjecao i kao pomoćnik velikog Sergia Leonea na remek-djelima ‘Dobar, loš, zao’ i ‘Bilo jednom na Divljem zapadu’, te na gledanoj omnibus komediji ‘Danas, sutra, prekosutra’ Eduarda De Filippa, Marca Ferrerija i Luciana Salce.

Van Cleef se prvi put na filmu pojavio kao epizodist u vesternu ‘Točno u podne’ Freda Zinnemanna, karijeru je nastavio graditi većim i manjim ulogama u televizijskim i niskobudžetnim vesternima, kao i sporednim i epizodnim ulogama u kultnim naslovima ‘Obračun kod OK Corrala’ Johna Sturgesa, ‘Limena zvijezda’ Anthonyja Manna ‘Čovjek koji je ubio Liberty Valancea’ Johna Forda.

A onda je uslijedila uloga pukovnika Douglasa Mortimera u kultnom špageti-vesternu ‘Za dolar više’, središnjem dijelu glasovite ‘dolarske trilogije’ Sergia Leonea koji je za Van Cleefa rekao da ‘svojim pogledom progorijeva rupe na filmskom platnu’. Ponovna suradnja s Leoneom u zaključnom dijelu trilogije ‘Dobar, loš, zao’ zacementirao je Van Cleefov ugled kod ljubitelja špageti-vesterna i filmofila općenito, te je do kraja karijere nizao uloge u špageti-vesternima poput serijala o Sabati i filmova ‘Smrt jaše na konju’ Giulija Petronija i ‘Dan gnjeva’ Tonina Valeriija.

U današnjem filmu Van Cleef tumači arhetipsku rolu šutljivog i zagonetnog muškarca brzog na revolveru, a njegov je partner među ostalima i poznati njemački glumac Horst Frank (serije ‘Derrick’, ‘Tatort’), koji tumači dvije uloge.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...