Navigation Content
Crni narcis

Black Narcissus

Nakon otvaranja samostana na Himalaji, pet časnih sestara naići će na sukobe i napetosti s domorocima, ali i unutar vlastite skupine...

INFO

RedateljMichael Powell, Emeric Pressburger

GlumciDeborah Kerr, David Farrar, Flora Robson, Kathleen Byron, Jean Simmons

Sažetak

U zabačenom predjelu Himalaja kršćanske redovnice dobivaju na korištenje palaču smještenu na visokoj litici kako bi tamo osnovale samostan Saint Faith, te otvorile školu i bolnicu.

Za glavnu sestru izabrana je sestra Clodagh (Deborah Kerr), a određeno je da s njom ide još pet sestara. Jedini Europljanin koji se tamo nalazi je Dean (David Farrar), cinični britanski agent u tom području.

Palaču, u kojoj je nekoć vladar držao svoje žene, već su koristili redovnici, ali nisu dugo izdržali, pa Dean ne vjeruje da će se redovnice dugo zadržati okružene čudnim shvaćanjima i negostoljubivim mjestom.

Vladar područja, general Toda Rai, u početku plaća lokalnom stanovništvu da odlazi u bolnicu i šalje djecu u školu ne bi li tako kod njih stvorio naviku i polako u tome uspjeva...


Ekranizacija romana Rumera Goddena o redovnicama koje pokušavaju osnovati samostan s bolnicom i školom na Himalaji, a probleme im predstavlja susret sa sasvim drukčijom kulturom, ali i njihovi međusobni odnosi, te unutrašnje dvojbe.

Režiju, scenarij i produkciju filma potpisuju Michael Powell (Špijun u crnom, Kontrabanda, 49. paralela) i Emeric Pressburger (Bilo dvaput), uspješni dvojac (1941-1957) koji je zajedno snimio 15 filmova (Crvene cipelice, Život i smrt pukovnika Blimpa, Pitanje života i smrti), a osnovali su i produkcijsku tvrtku ‘The Archers’ u sklopu koje je snimljen i ‘Crni narcis’.

Pressburger je prvobitno bio koscenarist u Powellovim filmovima (Oscar za originalnu priču u ‘49. paraleli’) pa dominira kao scenarist, a Powell kao redatelj koji se nakon slabijih komercijalnih uspjeha krajem 50-tih ponovno osamostalio (Smrt u očima). Glavnu ulogu tumači D. Kerr (Odavde do vječnosti, Dobar dan, tugo, Kralj i ja) koja je debitirala 1940. u Powellovoj ‘Kontrabandi’, a od 1947. nastupa uspješno i u Americi.

Za Oscara je bila nominirana čak šest puta, a tek 1993. dobiva počasnog. Zanimljivo je pogledati i slavnu J. Simmons u njenoj drugoj ulozi. Vizualno iznimno atraktivan, ‘Crni narcis’ je bio nagrađen Oscarima za fotografiju u boji (Jack Cardiff) i scenografiju u boji (Alfred Jungle). Zanimljivo je napomenuti da je ondašnja američka cenzura izbacila scene u kojima se redovnice sjećaju vremena prije nego što su se zaredile.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...