Navigation Content

Nedostižni most

Nedostižni most

A Bridge Too Far

Povijesna priča o propalom pokušaju o zauzimanju nekoliko mostova u Njemačkoj tijekom Drugog svjetskog rata u pothvatu nazvanom 'Operacija Market Garden'

INFO

RedateljRichard Attenborough

GlumciDirk Bogarde, Paul Maxwell, Sean Connery, Ryan o'Neal, Gene Hackman, Frank Grimes

Sažetak

Nakon iskrcavanja u Normandiji u lipnju 1944. savezničke trupe napreduju prema Njemačkoj. U rujnu 1944. zapovjednik britanskih trupa, maršal Montgomery, došao je na ideju kako da rat završi već do Božića. I Amerikanci su se složili s tim planom.

Britanski general Browning (Dirk Bogarde) objasnio je drugim generalima da će se 35.000 savezničkih vojnika spustiti padobranima u Nizozemsku, a njihov će zadatak biti da iza neprijateljskih linija zauzmu šest mostova koje moraju kasnije prijeći savezničke oklopne jedinice na putu prema Njemačkoj. Oklopne jedinice krenut će s juga Nizozemske prema sjeveroistoku k zadnjem i najvećem mostu preko Rajne, kod Arnhema.

Prema planu, neke će mostove trebati držati svega nekoliko sati do dolaska savezničkih tenkova, a most kod Arnhema možda dva do tri dana. Generali Maxwell Taylor (Paul Maxwell), Urquhart (Sean Connery), Gavin (Ryan O'Neal) i osobito Sosabowski (Gene Hackman) prihvatili su taj plan s mnogo rezervi držeći ga opasnim i teško ostvarivim.

Ali, Britanci su bili uvjereni da će sve ići lako i da će njemačka obrana biti slaba. Browningov ađutant, bojnik Fuller (Frank Grimes), bio je zabrinut jer je od nizozemskog pokreta otpora dobio fotografije maskiranih njemačkih tenkova. Šalju ga na bolovanje, a akcija počne. Od početka ništa nije išlo po planu.

Čim se spustila u Nizozemsku, postrojba generala Urquharta izgubila je vezu s postrojbom pukovnika Frosta koja će prva stići do mosta kod Arnhema. Oklopne jedinice Irske garde, koje vodi pukovnik Vandeleur, u svom napredovanju naići će na jak njemački otpor, a zadržat će ih i oduševljeni Nizozemci koji misle da su ih došli osloboditi. Unatoč velikom junaštvu svih postrojbi, cijela je akcija bila tragični neuspjeh...


‘Nedostižni most’ snimljen je prema knjizi Corneliusa Ryana kao i ‘Najduži dan’, petnaest godina ranije. Briljantni holivudski scenarist William Goldman (Butch Cassidy i Sundance Kid, Maratonac) morao je riješiti dva problema: kako u nekoliko prizora okarakterizirati svaku od stvarnih osoba koja se pojavljuje u toj epskoj drami i kako jednu u biti neuspješnu akciju prikazati u sitnim odsječcima kao uspješnu.

Drugi je problem riješio lako, a prvi je za njega riješio redatelj Richard Attenborough tako da su i najmanje uloge prihvatile poznate filmske zvijezde. Richard Attenborough (r.1923.) glumio je od 1942. do danas u 76 filmova. Bio je već slavni glumac kad je 1969. režirao prvi film ‘Oh, kakav divan rat!’. Godine 1972. režirao je ‘Mladog Winstona’ , a nakon tog filma ‘Nedostižni most’.

Ukupno je režirao 12 filmova, a za film 'Gandhi' (1982) dobio je Oscara 1983. godine.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...