Glasoviti Marcello Mastroianni u nepretencioznoj i jarkim mediteranskim koloritom obojanoj pučkoj komediji. Slikoviti talijanski gradić u pokrajini Ciociari sredinom 50-ih godina prošlog stoljeća.

Naočiti mladi Pasquale Droppio (Marcello Mastroianni) snažno je zaljubljen u privlačnu i romantičnu Angelu Cafalli (Marina Vlady), a premda i ona njega duboko i iskreno voli, oboje su prisiljeni neprekidno odgađati svoje vjenčanje. Glavni razlog je što potječu iz siromašnih obitelji koje su vlasnice susjednih poljoprivrednih zemljišta i koje nisu u mogućnosti mladom paru podmiriti troškove tradicionalnog vjenčanja.

Umorni od beskrajnog čekanja, Pasquale i Angela dođu na ideju organiziranja lažne djevojčine otmice, nakon čega bi ona formalno bila "osramoćena" i prisiljena udati se za mladića. No njihove će planove poremetiti neki neočekivani događaji, kao i nesporazumi do kojih će doći između Pasqualeove majke Lorette (Angelina Chiusano) i oca Orestea (Lucien Gallas) s jedne, te Angeline majke Concette (Angelina Longobardi) i brata Adolfa (Fernando Jacovolta) s druge strane...

Godine 1955. nagrađena na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastiánu, atraktivna i zabavna romantična komedija "Dani ljubavi" uglednog Giuseppea De Santisa ("Gorka riža", "Nema mira među maslinama") i Leopolda Savone ("Mongoli", "Legenda o fra Diavolu") realizirana je u razdoblju nakon što je De Santisova karijera već doživjela svoj vrhunac. Student filozofije i književnosti, filmski kritičar i suradnik Lucchina Viscontija na remek-djelu "Opsesija", De Santis je bio angažiran filmaš ljevičarskih političkih uvjerenja koji je svoja najznačajnija djela stvorio u okrilju neorealizma.

Tematizirajući turobno socijalno stanje u talijanskoj provinciji u razdoblju poslije Drugog svjetskog rata, De Santis je često posezao i za elementima melodrame i suptilne erotike, a režirao je i snažno socijalno angažiranu te Zlatnim globusom nagrađenu i za Oscara u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja nominiranu neorealističku dramu "Cesta duga godinu dana". Današnji film koji De Santis potpisuje kao jedan od redatelja nepretenciozna je, ležerna, jarkim mediteranskim koloritom obojana pučka komedija koju odlikuje i efektno eksploatiranje slikovitih mediteranskih karaktera i mentaliteta, prepoznatljiv mediteranski humor, frivolno ozračje te raspoložene i lagano ironijski pomaknute glumačke interpretacije.

U glavnoj ulozi nastupa glasoviti i tri puta za Oscara nominirani M. Mastroianni ("Slatki život", "Noć", "8 ½"), a njegova ravnopravna partnerica je u ono vrijeme vrlo popularna M. Vlady ("Splendor" Ettorea Scole), za ulogu u prilično uspjeloj "Bračnoj postelji" Marca Ferrerija nagrađena u Cannesu i nominirana za Zlatni globus.

INFO:

Naslov: Giorni d'amore

Režija: Giuseppe De Santis i Leopoldo Savona

Uloge: Marcello Mastroianni, Marina Vlady, Giulio Cali, Angelina Longobardi, Dora Scarpetta, Fernando Jacovolta, Renato Chiantoni, Lucien Gallas, Cosimo Poerio, Pina Gallini, Angelina Chiusano, Franco Avallone, Santina Tucci