Dvadesetpetogodišnja Joan Webster (Wendy Hiller) energična je i svojeglava Britanka, uvjerena da zna što želi. Nakon što s računa podigne određenu svotu novca, Joan se u otmjenom restoranu sastane s autoritarnim ocem (George Carney), kojemu kaže da iste večeri vlakom putuje na škotski otok Kiloran gdje će se udati za bogatog sredovječnog industrijalca Roberta Bellingera (Norman Shelley).

Iako je Bellinger najbogatiji čovjek u Engleskoj, otac ipak ne odobrava Joaninu udaju za njega. Tijekom putovanja dospije na otok Mull i zbog magle mora čekati nastavak puta. Smjesti se kod Catrione Potts (Pamela Brown), upozna ekscentričnog sokolara pukovnika Barnstaplea (C. W. R. Knight) i naočitog mornaričkog časnika Torquila MacNeila (Roger Livesey)...


Realizirana pred sam kraj Drugog svjetskog rata, izvrsna romantična drama za koju je slavni pisac krimića i scenarist Raymond Chandler ustvrdio da ‘miriše na vjetar i kišu’, sedmi je zajednički projekt glasovitog scenarističko-redateljskog dvojca Michaela Powella i Emerica Pressburgera (‘Život i smrt pukovnika Blimpa’, ‘Crni narcis’, ‘Crvene cipelice’).

Za svoju suradnju ovjenčani brojnim nagradama, među ostalim berlinskim Srebrnim medvjedom za mjuzikl ‘Hoffmanove priče’, te nominirani za Oscara za sjajnu akcijsku ratnu dramu ‘Jedan od naših zrakoplova nedostaje’, Powell i Pressburger su gotovo 20-godišnji kontinuirani zajednički rad započeli hvaljenim ratnim trilerom ‘Špijun u crnom’ 1939. Pressburger je ispočetka bio tek suscenarist Powellovih filmova, da bi od 1943. i naslova ‘Život i smrt pukovnika Blimpa’ svoja ostvarenja počeli ravnopravno potpisivati i kao redatelji, a najčešće i kao koproducenti. Današnji naslov njihov je posljednji potpuno crno-bijeli film, realiziran prije pojave technicolora, a Pressburger je prema vlastitim riječima scenarij napisao za svega tjedan dana.

Posrijedi je energično režirano, pričom i likovima svježe, dojmljivo intimistički intonirano te inteligentno napisano djelo koje pored prepoznatljivog autorskog pečata Powella i Pressburgera, impresivne fotografije Erwina Hilliera (‘Quillerovo izvješće’, ‘Ribareve cipele’) i sjajne glazbe Allana Graya (‘Canterburyjska priča’, ‘Afrička kraljica’) odlikuju i odlični glumački nastupi. Glavnu ulogu tumači oskarovka W. Hillier (‘Čovjek slon’, ‘Ubojstvo u Orient Expressu’), a njezini su partneri R. Livesey (‘Zabavljač’ Tonyja Richardsona, ‘Pitanje života i smrti’) i P. Brown (‘Žudnja za životom’, ‘Kleopatra’).