Navigation Content
Nestao

Missing

Jack Lemmon i Sissy Spacek u hvaljenoj političkoj drami grčkoga redatelja Costa-Gavrasa

INFO

RedateljCosta-Gavras

GlumciJack Lemmon, Sissy Spacek, Melanie Mayron, John Shea, Charles Cioffi, David Clennon, Richard Venture, Richard Bradford

Sažetak

Mladi američki supružnici Beth (Sissy Spacek) i Charles Horman (John Shea) napustili su SAD zbog neslaganja s državnom politikom, pa sad borave u jednoj južnoameričkoj državi. Ta je država još manje usklađena s njihovom liberalističkom ideologijom. Politička su previranja kulminirala državnim udarom, a pod vojnom vlašću ničiji život nije siguran.

Beth i Charles planiraju povratak kući, ali ga ne stignu ostvariti, jer Charles jednog dana tajanstveno nestane. Saznavši to, Charlesov otac Ed (Jack Lemmon) u SAD-u obiđe sve moguće političke ustanove i instance, no nitko mu nije u stanju pomoći. Tada odluči pridružiti se Beth u Južnoj Americi i na licu mjesta potražiti sina.

Tipičan američki konzervativac, Ed nije pokazivao razumijevanje za njihove političke stavove i smatra da je ovaj nestanak još samo jedna Charlesova protudržavna igrarija. Uskoro će se ipak uvjeriti u suprotno, a kad se američki konzulat u potrazi također pokaže beskorisnim, Ed i Beth počnu obilaziti masovne grobnice...

Ova hvaljena i nagrađivana politička drama grčkoga redatelja Costa-Gavrasa (Z, The Music Box) snimljena je prema romanu Thomasa Hausera, a prikazuje slučaj ubojstva mladog ljevičarskog aktivista Charlesa Hormana u Čileu (što je očito, iako se ime države ne spominje) nakon što je vojska predvođena Augustom Pinochetom izvršila vojni udar protiv predsjednika Salvadora Allendea 1973. Naravno, vojna hunta likvidirala je mladog Hormana, no ono na što je u filmu stavljen naglasak, a što je godinama američka vlada pokušavala prikriti, jest da je taj čin imao američki 'blagoslov'.

Costa-Gavras, redatelj čija je frustriranost zbog političke nepravde i državne opresije više puta rezultirala izvrsnim filmovima (njegov politički triler Z nagrađen je Oscarom kao najbolji strani film), odlučio je taj zataškivani događaj predstaviti međunarodnoj javnosti i razotkriti američku tendenciju podržavanja desničarskih režima u zemljama gdje je komunizam bio alternativa.

Redatelj je adaptirao Hauserov roman u suradnji sa scenaristom Donaldom Stewartom (Lov na Crveni oktobar, Patriotske igre), povezavši scene potrage za Charlesom i retrospektivne epizode njegovih aktivnosti prije nestanka, u vrlo dojmljivu, dramski jaku i trilerski neizvjesnu priču. Karakteristično za Gavrasa, ovaj film nije tek politički pamflet; riječ je o iznimnom filmskom ostvarenju u kojem je političko-obiteljska drama estetski dotjerana redateljskim stilizacijama i uspjelim montažerskim trikovima.

S atmosferičnom Vangelisovom glazbenom kulisom i fantastičnim glumačkim izvedbama slavnih oskarovaca J. Lemmona (najbolji glavni glumac u filmu Save the Tiger) u ulozi oca i S. Spacek (najbolja glavna glumica u filmu Rudareva kći) kao Beth, 'Nestao' istodobno gledatelja oduševljava kvalitetom izvedbe i opterećuje težinom i ozbiljnošću poruke. Film je impresionirao i ocjenjivačke žirije. Bio je nominiran za četiri Oscara (najbolji glumac i glumica, film, adaptirani scenarij), a osvojio je onog za najbolji adaptirani scenarij. Osvojio je također i dvije BAFTA-e (montaža, scenarij) te Zlatnu palmu i nagradu za najboljega glumca (Jack Lemmon) na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...