Navigation Content

Kronika jedne ljubavi

Kronika jedne ljubavi

Cronaca di un amore

Lucia Bosé i Massimo Girotti u prvom dugometražnom igranom filmu glasovitog modernista Michelangela Antonionija

INFO

RedateljMichelangelo Antonioni

GlumciLucia Bosé, Massimo Girotti, Ferdinando Sarmi, Gino Rossi, Marika Rowsky, Rosi Mirafiore, Rubi D'Alma

Sažetak

Privlačna Paola Molon (Lucia Bosé) mlada je supruga bogatog Enrica Fontane (Ferdinando Sarmi), ljubomornog tvorničara iz Milana koji mučen sumnjom u njezinu nevjeru odluči unajmiti privatnog detektiva Carlonija (Gino Rossi).

Paola je razmažena žena kojom se Enrico oženio prije sedam godina, tijekom Drugog svjetskog rata, da bi naknadno shvatio da ne zna ništa o njezinoj prošlosti. Kad otputuje u Napulj gdje je Paola nekad pohađala školu, te kad naknadno stigne u Ferraru, Carloni od nekadašnje prijateljice svoje supruge  (Rrubi D´Alma) dozna za bizarnu smrt njihove zajedničke prijateljice stradale pri padu dizala.

Paola je u to vrijeme bila u vezi s naočitim Guidom (Massimo Girotti), zaručnikom poginule djevojke, a vezu su naglo prekinuli mučeni grizodušjem zbog tragičnog događaja, te se u međuvremenu nisu viđali. Kad dozna da se Carloni raspituje za njega, siromašni prodavač automobila Guido odluči posjetiti Paolu u Milanu.

Njihov ponovni susret dovest će do buđenja starih strasti, a obnavljanjem veze Paola i Guido počet će kovati planove za Enricovo ubojstvo. No, Paola zna da Guido za razliku od Enrica nikad neće moći financirati njezin život na visokoj nozi...

Nagrađivana egzistencijalna romantična krimi-drama "Kronika jedne ljubavi" prvi je dugometražni igrani film glasovitog modernista Michelangela Antonionija ("Tajna dvorca Oberwald", "S onu stranu oblaka"), dobitnika počasne Akademijine nagrade, koji je 1961. za sjajnu psihološku egzistencijalnu dramu "Noć" osvojio Zlatnog medvjeda.

Antonioni se filmom počeo baviti kao suradnik velikog Roberta Rossellinija, točnije kao koscenarist njegova filma "Pilot se vraća" iz 1942. godine. Tijekom sljedećih desetljeća Antonioni se klasicima "Avantura", "Noć", "Krik", "Crvena pustinja", "Povećanje" i "Zanimanje: Reporter" predstavio kao majstor kreiranja iznimno sugestivna, tjeskobna, meditativna i melankolična ozračja, realističkog psihološkog profiliranja otuđenih i razočaranih likova, dubinskog prodiranja u emotivna i psihička stanja izgubljenih antijunaka lišenih iluzija  te dočaravanja njihovih egzistencijalnih kriza.

Prethodno dokumentarističko iskustvo Antonioni je u filmskom prvijencu "Kronika jedne ljubavi" kreirao kao minimalističku, izuzetno suptilnu, dojmljivo atmosferičnu te na elemente film noira oslonjenu psihološku dramu u kojoj je naznačio svoje omiljene teme, od osamljenosti i očaja preko otuđenja i egzistencijalne tjeskobe do dekadencije i gubitništva.

Antonionijev prvijenac realiziran je neopisivo sugestivnim dugim kadrovima u kojima kamera slijedi protagoniste i efektno predočava njihova intimna stanja. Središnji par sjajno tumače L. Bosé ("Smrt biciklista", "Pod znakom škorpiona"), nekadašnja miss Italije koja je postala odlična glumica, te nagrađivani Massimo Girotti ("Opsesija", "Teorema", "Posljednji tango u Parizu").

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...