Navigation Content
Grad nade

City of Hope

Vincent Spano u maestralno režiranom djelu Johna Saylesa čija su središnja tema korupcija i dekadencija, koje u propast vode fiktivni američki grad

INFO

Redatelj John Sayles

GlumciTony Lo Bianco, Vincent Spano, Jace Alexander, Todd Graff, Kevin Tighe

Sažetak

Među mještanima izmišljenog američkog grada sličnog New Jerseyu, zvanog Grad Nade, je i mladi Nick Rinaldi (Vincent Spano), koji zbog sukoba sa svojim ocem, građevinarom Joeom (Tony Lo Bianco), odluči dati otkaz na ugodnom i pristojno plaćenom radnom mjestu koje mu je osigurao upravo otac.

Nick više ne može podnositi mutne poslove koje njegov otac sklapa zahvaljujući političkim vezama, a da bi se izvukao iz kockarskih dugova pristane sa Zipom (Todd Graff) i Bobbyjem (Jace Alexander) sudjelovati u pljački trgovine elektroničkom opremom. Pljačku organizira Carl (J. Sayles), vlasnik automehaničarske radionice kojeg Nick ne podnosi, a kad operacija pođe po zlu on ipak uspije pobjeći.

Kad zahvaljujući doušniku za njegovo sudjelovanje u pljački dozna policajac O´Brien (Kevin Tighe), momak s političkim ambicijama, Nick će se suočiti s optužnicom koja će pogoditi i Joea. On je vlasnik derutnih zgrada za siromašne, a želi li spasiti sina mora pristati na rušenje tih objekata.

U noći pljačke Nick se zaljubio u privlačnu Angelu (B. Williams), samohranu majku kojoj probleme još uvijek stvara bivši suprug Rizzo (A. J. Denison), ujedno i policajac koji će Nicku zagorčati život...

Sjajna politička egzistencijalna krimi drama ‘Grad nade’, na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju 1991. ovjenčana Grand Prixom, prema mnogima je najuspjelije ostvarenje u karijeri izuzetno cijenjenog američkog književnika, producenta, scenarista i redatelja Johna Saylesa (‘Matewan’, ‘Osmorica izvan igre’, ‘Usamljena zvijezda’, ‘Deveti krug pakla’).

Ostvarenja u kategoriji najboljeg scenarista dvaput za Oscara nominiranog Saylesa redom su snažne i beskompromisne socijalne drame u kojima autor kao izraziti individualist, jasno iznoseći ljevičarske stavove i nazore, na promišljen i vrlo sugestivan način preuzima ulogu svojevrsne savjesti američkog društva. A to je društvo opterećeno brojnim problemima, danas baš kao i prije više od dva desetljeća, o čemu jasno govori današnji film.

Posrijedi je maestralno režirano mozaično djelo čija su središnja tema korupcija i dekadencija, koje u propast vode fiktivni američki grad, sredinu u kojoj stalno tinja iskra rasnih netrpeljivosti, u kojoj red zavode agresivni i rasnim predrasudama opterećeni policajci, s frustriranim i nesretnim pojedincima, te u kojoj zbivanja poput zbora u grčkoj tragediji komentira psihički nestabilni Asteroid u izvedbi D. Strathairna (‘Bourneov ultimatum’, ‘Lincoln’).

On je tek jedno ugledno ime u zvučnoj glumačkoj postavi u kojoj su i J. Morton (‘Terminator 2’, serija ‘Eureka’), A. Bassett (‘Čudni dani’, ‘Pad Olimpa’), G. Gershon (‘Showgirls’, ‘Čovjek bez lica’) kao i sam redatelj. Izuzetno atmosferičnu fotografiju potpisuje trostruki oskarovac Robert Richardson (‘Vod smrti’, ‘Nemilosrdni gadovi’, ‘Odbjegli Django’), a dojmljivu glazbu ugledni Mason Daring (‘Suprotno od seksa’, ‘Tamo gdje je srce’).
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...