Navigation Content

Rajna - od izvora do ušća

Rajna - od izvora do ušća

Der Rhein - Von der Quelle bis zur Mündung

Dokumentarna serija u četiri nastavka vodi nas na zanimljivo putovanje Rajnom, prikazano snimkama iz zraka i s kopna te pričama o ljudima uz rijeku

INFO

Sažetak

Rajna možda nije najduža rijeka u Europi, ali nedvojbeno je najvažnija. Oko te se rijeke isprepleću čežnje, legende i mitovi. Na njezinim obalama živi 50-ak milijuna ljudi.

Od izvora u švicarskom kantonu Graubündenu do ušća u Sjeverno more Rajna prelazi put od 1230 kilometara prolazeći kroz sedam europskih zemalja: Švicarsku, Italiju, Lihtenštajn, Austriju, Francusku, Njemačku i Nizozemsku. Tvori prirodnu granicu između Njemačke i Francuske, a Alpe povezuje sa Sjevernim morem.

1. epizoda: MLADA I NEOBUZDANA

Putovanje Rajnom počinje klasično: na izvoru u Alpama, točnije u masivu Gotthard. Tu izviru Prednja i Stražnja Rajna. Službenim izvorom Rajne smatra se jezero Toma na visini od 2500 metara. U početku kao brdski potok, pa brdska i alpska rijeka, Rajna u Švicarskoj nudi mnogo toga neočekivanog što se ne uklapa nužno u sliku koju većina ljudi ima o toj europskoj rijeci.

 

Dalje nizvodno kod Disentisa autori serije nailaze na tragače za zlatom. Legendarno rajnsko zlato privlači ovamo perače zlata. Znaju se, iako rijetko, naći isprane grudice zlata, no u zdjeli često ostaju samo zlatna zrnca.

Pustolovni rafting vodi kroz čarobnu Ruinaultu, dio doline nalik na kanjon s veličanstvenim oblicima stijena. Na Stražnjoj Rajni mnogi se posjetitelji dive spektakularnom klancu Via Mala i isto tako dojmljivom ždrijelu Roffla s prvim velikim rajnskim slapom.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...