Navigation Content

Ivan Hetrich - Het

Ivan Hetrich - Het

Ivan Hetrich - Het

Dokumentarni film o Ivanu Hetrichu, voditelju, novinaru, reporteru, spikeru, televizijskom, radijskom, filmskom i kazališnom redatelju

INFO

Sažetak

"Čudnom koincidencijom" - zapisao je Ivan Hetrich u svojim privatnim memoarima, kao zaljubljenik u radio i televiziju, "primljen sam u Radio-dramski studio Radio Zagreba na svoj rođendan 25. listopada 1946., a točno deset godina kasnije, istog datuma, iz spikerskog studija u Jurišićevoj 4 sišao sam dva kata niže, u tzv. Okruglu dvoranu, gdje su se odvijale pripreme za eksperimentalni program zagrebačke televizije i potom postao prvi televizijski spiker..."

Ivan Hetrich režirao je 80-ak TV drama, od kojih je sačuvano samo 10-ak, dvije TV serije, "Kuda idu divlje svinje" i "Kapelski kresovi", više od 20 kazališnih predstava, zagrebačkog, karlovačkog i subotičkog kazališta. Pet godina Hetrich je bio dramaturg u "Zora filmu", spiker u više od 200 dokumentarnih filmova, napisao je scenarij i režirao film za djecu "Veliko putovanje", uz nekoliko kratkometražnih filmova autor je i prvih reklamnih filmova.

Uz brojne putopise o iseljenicima, o kojima je napisao i knjige, istaknuta je serija "Srdačno vaši" od 220 emisija u kojima razgovara s našim poznatim ličnostima. Novim generacijama predavao je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

"Veliki opus Ivana Hetricha, od samih početaka na radiju i televiziji, nemoguće je sažeti u 60 minuta filma" - napominje autorica, njegova kći. "Njegov život bio je posvećen ovom mediju, pa je datum obljetnice Radija i Televizije prigodan za prikazivanje ovog filma".

"Još uvijek mi nije jasno kako je sve to stigao napraviti", kaže Suzana Hetrich. "Želio je da brojni materijali koje je ostavio, ostanu za nove generacije, jer su u počecima radija i televizije sve morali sami istraživati da bi slušateljima i gledateljima dali što bolju izvedbu."

Ivan Hetrich ostao je zapamćen kao zaštitni znak zagrebačke televizije, čak i onim mladim TV gledateljima koji se možda i nisu rodili u vrijeme njegove najveće radne i kreativne aktivnosti. Stasao je usporedo s televizijom od početka pronalazeći sebe u pionirskim danima osvajanja novog medija.

U filmu "Ivan Hetrich Het" sudjeluju: Neva Rošić, Miljenko Prohaska, Ana Karić, Relja Bašić, Ljubiša Samardžić, Željko Senečić, Ivo Štivičić, Vlado Štefančić, Sanda Miladinov-Langerholz, Žarko Radić, Zlatko Sudović, Nada Subotić, Pero Kvrgić, Lazo Goluža, Ljubica Jović i Nenad Puhovski.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...