Navigation Content

Odvažno krenuti u...

Odvažno krenuti u...

To Boldly Go

Doktor ekstremne medicine Kevin Fong istražuje kako možemo preživjeti na površinama Zemlje kojima nismo biološki prilagođeni

INFO

Sažetak

Mislimo o sebi kao o globalnoj vrsti, ali zapravo bez poteškoća uspijevamo preživjeti tek na manje od četvrtine Zemljine površine.

Doktor ekstremne medicine Kevin Fong istražuje kako možemo pobijediti onih preostalih 75 posto. U nevjerojatnom nizu pokusa dr. Fong se služi vlastitim tijelom da pokaže kako smo biološki neprilagođeni većem dijelu planeta i kako smo morali razviti tehnologiju da bismo tu ipak opstali...


1. epizoda: Dolje

U prvoj epizodi koja govori o preživljavanju pod vodom dr. Fong se spašava iz helikoptera koji tone, ulazi u akvarij pun morskih pasa odjeven u starinsko ronilačko odijelo i namjerno se dovodi u stanje dušikove narkoze.

Mi ljudi imamo jedan osnovni problem s vodom, a to je da pod površinom možemo preživjeti samo onoliko dugo koliko nam traje jedan udah zraka. Ali način na koji naše tijelo reagira snažno utječe na duljinu trajanja tog jednog udaha. To Kevin demonstrira dok pokušava pobjeći iz helikoptera Kraljevske mornarice u sklopu vježbe spašavanja.

Kad tijelo uroni u vodu i okrene se naglavačke, aktivira se reakcija poznata kao borba ili bijeg koja priprema tijelo da brzo djeluje, ali istodobno ograničava vrijeme zadržavanja daha na samo 25 sekundi. Dovoljno da se probije na površinu - ali jedva.

Kevin putuje u Egipat gdje upoznaje Saru Campbell, prvakinju u ronjenju na dah koja može zadržati dah dulje od pet minuta, a roni do dubine od gotovo 100 metara. Ipak, da bismo doista istražili dubine, moramo posegnuti za tehnologijom.

U akvariju u Cheshireu Kevin iskušava tehnološki najstariju opremu, tzv. standardno ronilačko odijelo s mjedenom kacigom i čizmama. Ta su odijela omogućavala roniocima da rade u dubini dulje, ali imala su i negativnu nuspojavu: strahovitu profesionalnu bolest zbog koje su ronioci na površinu izlazili izobličeni ili paralizirani.

Da bi pokazao što uzrokuje bolest, Kevin ulazi u dekompresijsku komoru da i sam iskusi isti tlak koji podnose ronioci u dubinama.

 

U drugoj epizodi serije dr. Fong penje se uvis da otkrije kako tijelo reagira na visinu. Kratki odgovor na to pitanje glasi - loše, što otkriva i sam dr. Fong dok se penje na jedan od najviših vrhova u Alpama i izlaže se naglom padu atmosferskog tlaka na visini od 7500 metara. Ali premda se na visinama jedva snalazimo, razvoj tehnologije 20. stoljeća više je od svega potaknula naša želja da se odlijepimo od površine Zemlje i otisnemo u svemir.

Prirodno stanište naše ljudske vrste je na razini mora. Čak i danas više od tri četvrtine stanovništva svijeta živi na visinama do 500 metara. I ima za to dobar razlog - što se više uspinjemo, manje je kisika u zraku i sve nam je teže preživjeti.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...