Nakon što 1942. godine okupiraju Singapur, japanske vojne postrojbe se usmjere na susjednu Burmu. Da bi odgovorili na poteze Japanaca, britanske se snage odluče pregrupirati te se uz pomoć saveznika neprijatelju suprotstaviti na Tihom oceanu.

Za to im je potrebna pojačana opskrba hranom i drugim potrepštinama, što im mora osigurati stanovništvo koloniziranih zemalja. Mladi braman Gangacharan Chakravarti (Soumitra Chatterjee), ugledni i obrazovani pripadnik indijske vjerske sekte iz sela Natungaon u provinciji Bengal, vjeruje da njega i njegovu suprugu Anangu (Babita) ne očekuju ozbiljnije nevolje.

On je jedini braman u čitavom selu koji djeluje kao učitelj, iscjelitelj i svećenik, zbog čega vjeruje da mu kao pripadniku više klase pripadaju određene privilegije. Kad 1943. u čitavom kraju zavlada glad, Gangacharan i Ananga će početi shvaćati da nitko nije pošteđen...

Godine 1973. ovjenčana berlinskim Zlatnim medvjedom te nagrađena na Međunarodnom filmskom festivalu u Chicagu, izvrsna socijalna drama scenarista i redatelja Satyajita Raya (trilogija o Apuu, 'Tri sestre', 'Zlatna tvrđava'), najuglednijeg indijskog filmaša nagrađenog počasnim Oscarom, adaptacija je romana bengalskog pisca Bibhutibhushana Bandyopadhyaya, prema mnogima najizrazitijeg modernista u bengalskoj književnosti.

Ujedno je riječ i o ostvarenju iz društveno osvještenije i angažiranije faze autorova stvaralaštva. U nizu naslova od nagrađivane socijalne drame 'Protivnik' iz 1970. do žanrovski srodnog 'Posrednika' iz 1974. intenzivnije se posvetio pričama o nezaposlenosti, korupciji i gladi tijekom rata zbog koje je prema nekim izvorima pomrlo oko pet milijuna ljudi.

Posrijedi je naglašeno estetizirano, elegično i dojmljivo atmosferično te odlično glumljeno ostvarenje u kojem se redatelj na provokativan i vrlo sugestivan način bavi nehumanim i krajnje problematičnim postupcima britanskih kolonijalnih vlasti tijekom Drugog svjetskog rata.

U glavnoj ulozi nastupa Rayev stalni glumac S. Chatterjee ('Apuov svijet', 'Usamljena žena'), a njegova je partnerica Babita ('Koshai', 'Dahan'). Impresivnu fotografiju potpisuje česti Rayev suradnik Soumendu Roy ('Tri sestre', 'Kapurush'), a efektnu glazbu skladao je sam Satyajit Ray.