Navigation Content
13 urotnika

Jûsan-nin no shikaku

Trinaestorici samuraja povjeren je tajni zadatak likvidacije opakog prijestolonasljednika, koji bi, ako dođe na vlast, mogao zemlju uvući u rat...

INFO

RedateljTakashi Miike

GlumciKôji Yakusho, Mikijiro Hira, Gorô Inagaki, Yûsuke Iseya, Ikki Sawamura, Arata Furuta

Sažetak

Japan 1844. godine, u sumrak ere shoguna i feudalizma. Dok bezobzirno terorizira vlastiti narod, Naritsugu Matsudaira (Gorô Inagaki) kao sin bivšeg shoguna i polubrat aktualnog vođe shoguna Doija (Mikijiro Hira) uživa potpunu zaštitu pred zakonom.

Njegova je nakana pridružiti se utjecajnom Vijeću u kojem je njegov polubrat, i zahvaljujući tako stečenoj moći dodatno terorom učvrstiti svoju vlast i politički ugled. Kad Doi shvati da mu sve jači Naritsugu postaje ozbiljan problem, on se za pomoć obrati iskusnom starom samuraju Shinzaemonu Shimadi (Kôji Yakusho), koji odluči okupiti skupinu samuraja te krenuti u sukob s Naritsuguom i njegovom vojskom.

A kada dozna da mu samuraji na putu kući iz Eda pripremaju zasjedu, Naritsugu ih odluči napasti prvi...

Godine 2010. nagrađena na festivalu u Veneciji, te godinu kasnije ovjenčana s četiri nagrade japanske Akademije i Azijskom filmskom nagradom za najbolji dizajn produkcije, izvrsna akcijska pustolovna drama '13 urotnika' još je jedno prepoznatljivo ostvarenje glasovitog japanskog filmaša Takashija Miikea ('Audicija', 'Grad izgubljenih duša', 'Ichi ubojica').

On je jedan od najproduktivnijih i najhvaljenijih, ali i najkontroverznijih suvremenih filmaša, koji je tijekom protekla dva desetljeća kao redatelj potpisao čak 89 filmskih i televizijskih projekata. Miike se podjednako dobro snalazi u svim žanrovima, od akcije i krimića preko dječjih bajki i tinejdžerskih filmova do horora i superherojskih priča, uspijevajući svakim svojim novim djelom nanovo intrigirati i provocirati i publiku i kritiku.

U filmu '13 urotnika' Miike je uz suradnju scenarista Daisukea Tengana ('Unagi' Shôheija Imamure, '11. rujna' Youssefa Chahinea, Amosa Gitaija i još devetorice redatelja) posegnuo za kultnim istoimenim filmom Eiichija Kuda iz 1963. godine, te snimio izvrsno režirano, dinamično te akcijom i žestokim nasiljem nabijeno ostvarenje koje snažno asocira na staru školu japanskih samurajskih filmova i remek-djela Akire Kurosawe.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...