Navigation Content

Boudu spašen iz vode

Boudu spašen iz vode

Boudu sauvé des eaux

Izvrsna komedija glasovitog francuskog redatelja Jeana Renoira bavi se klasnim razlikama u francuskom društvu

INFO

RedateljJean Renoir

GlumciMichel Simon, Charles Granval, Marcelle Hainia, Sévérine Lerczinska, Jean Gehret

Sažetak

Pariz početkom 30-ih godina prošlog stoljeća. Čangrizavi Priape Boudu (Michel Simon) osamljeni je klošar koji jednog dana, nakon što ga napusti i pas, razočaran životom odluči skokom u Seineu s mosta nedaleko Louvrea počiniti samoubojstvo. Na mjestu događaja zatekne se bogati prodavač knjiga Edouard Lestingois (Charles Granval), koji odvažno skoči za Boudouom te ga spasi od smrti.

Na taj se korak Lestingois odlučio ne samo zbog altruizma, nego i vođen željom da u svoj život unese malo promjene i uzbuđenja. Kad ne vara svoju suprugu Emmu (Marcelle Hainia), Lestingois se predstavlja kao liberal odan ideji 'prirodnog čovjeka'. Jednog takvog pronašao je upravo u Bouduu, kojeg odluči najprije povesti u svoju trgovinu, a potom i u raskošan obiteljski stan.

Dok Emma brine da bi joj skitnica mogao uništiti zidne tapete te pričiniti i veću štetu, mladoj sluškinji Anne-Marie Chloe (Severine Lerczinska) ne sviđa se pomisao da mora čistiti za klošarom. Oni ne znaju da će grubi i otresiti Boudu u njihove živote ubrzo unijeti velike promjene, napraviti pravi nered te početi zavoditi Anne-Marie...


Izvrsna satirična komedija glasovitog francuskog redatelja Jeana Renoira (Velika iluzija, Pravilo igre), dobitnika Počasne Akademijine nagrade koji je za Oscara nominiran 1946. za režiju izvrsne socijalne drame 'Južnjak', jedno je od najvažnijih i najpopularnijih ostvarenja iz zlatnog razdoblja francuskog filma 30-ih godina prošlog stoljeća.

Slobodno temeljeno na kazališnom komadu Renéa Fauchoisa, prema kojem je scenarij s Renoirom napisao Albert Valentin (Smjena straže), ovo dinamično i vrlo duhovito djelo križanjem komedije karaktera i situacije na bunjuelovski način satirično ismijava francusku višu srednju klasu onog vremena, umišljenu buržoaziju i građanstvo zaneseno određenim socijalnim idejama.

Slično svojim drugim filmovima, poput remek-djela 'Velika iluzija' i 'Pravilo igre', Renoir se i ovdje bavi klasnim razlikama u francuskom društvu, koje su prema njemu nepremostive. Pored iskričavog humora i danas svježu cjelinu odlikuju inovativni redateljski postupci, efektno posezanje za dokumentarizmom, sjajna karakterizacija likova te izuzetno raspoložene glumačke interpretacije.

U naslovnoj ulozi nastupa veliki karakterni glumac M. Simon (Obala u magli, Atalanta), a njegovi su partneri C. Granval (Pépé le Moko) i M. Hainia (Crvenoruki Goupi).
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...