Jerry Stiller u pomaknutoj satiričnoj komediji koja na inteligentan i urnebesan način ismijava američki neovisni film i njegove protagoniste te B i C filmsku produkciju iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća

Tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća redatelj Morty Funeman (Jerry Stiller) bio je zvijezda niskobudžetnih C i 'trash' filmova bizarnih naslova poput 'Psihodelični lift', 'Treći svjetski rat - drugi dio'.

No, dani slave odavno su prošlost, jer je Morty sad ostarjeli filmaš pritisnut novčanim dugovima koji bezuspješno pokušava kraju privesti rad na svom 428. filmu radnog naslova 'Gospođa Kevorkian'.

Gospođa Kevorkian (Julie Strain) iz naslova je serijski ubojica, koja samoubojicama pomaže u izvršenju tog čina, no postoji opasnost da Morty film nikad neće dovršiti jer je samo banci dužan 10 milijuna dolara. Taj bi se dug mogao većim dijelom naplatiti tako da banka proda njegov autorski opus, no Morty za to ne želi ni čuti jer drži da kao umjetnik zaslužuje priznanje za svoje životno djelo.

Dok o njemu govore glasoviti neovisni filmaši kakvi su Roger Corman i Nick Cassavetes, ili pak ugledni redatelji poput Rona Howarda i Petera Bogdanovicha te glumci Fred Williamson i Karen Black, Morty se za pomoć odluči obratiti svojoj kćeri Palomi (Janeane Garofalo).

Morty vjeruje da bi ona kroz pregovore sa šefovima producentske tvrtke mogla osigurati završetak snimanja i spas njegova opusa...

Realizirana u formi lažnog dokumentarca, dinamična, pomaknuta, zabavna i vrlo duhovita satirična komedija suscenarista i redatelja Stephena Kesslera ('Ludi provod u Las Vegasu' s Chevyjem Chaseom u glavnoj ulozi) na inteligentan i urnebesan, ali i blag i empatičan način ismijava američki neovisni film i njegove protagoniste, baš kao i 'blexploitation' te B i C filmsku produkciju iz 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, te općenito, loš filmski ukus.

U filmu kroz autoironične cameo nastupe sudjeluju i stvarni neovisni redatelji iz tih vremena, poput kultnog Rogera Cormana (Njihalo strave, Pad kuće Usher) i Nicka Cassavetesa, sina glasovitog Johna Cassavetesa, te i glumci K. Black (Pet lakih komada) i zvijezda 'blaxploitation' filmova Fred Williamson (Crni Cezar).

Također, u autoironičnim se ulogama pojavljuju i drugi slavni filmaši poput oskarovca Rona Howarda (Genijalni um), uglednog Petera Bogdanovicha (Posljednja kino predstava) i, danas nažalost, pokojnog Teda Demmeja (Bijeli prah).

Redatelj Stephen Kessler i koscenarist Mike Wilkins s ironijom i satiričnim žalcima, ali i s razumijevanjem i empatijom grade portret neovisnog filmaša koji gotovo posve bez novca, a često i bez umjetničkog dara, na čudesan način, zahvaljujući upornosti i ludizmu, uspijeva snimiti film.

U glavnoj ulozi nastupa danas također pokojni J. Stiller (Lak za kosu, serija 'Seinfeld'), otac glumca Bena Stillera, a njegovi su partneri J. Garofalo (Cop Land, Dogma, serija '24') te M. Perlich (Gummo, Zbogom, ljubavniče).

INFO:

Naslov: The Independent

Redatelj: Stephen Kessler

Uloge: Jerry Stiller, Janeane Garofalo, Max Perlich, Ted Demme, Roger Corman, Ron Howard, Karen Black, Peter Bogdanovich, Fred Williamson, Nick Cassavetes, Paul Logan, Stacy Fuson, Herb Marcus, Julie Strain, Stephen Kessler