Navigation Content

Kradljivac mrtvaca

Kradljivac mrtvaca

The Body Snatcher

Nemilosrdni liječnik i njegov mladi učenik za istraživanja koriste leševe koje im s groblja ilegalno dostavlja njihov pomoćnik...

INFO

RedateljRobert Wise

GlumciHenry Daniell, Boris Karloff, Bela Lugosi, Russell Wade, Edith Atwater, Rita Corday, Sharyn Moffett

Sažetak

Mladi Donald Fettes (Russell Wade) ambiciozni je, ali siromašni student medicine koji u Edinburghu 1831. pohađa predavanja uglednog profesora Toddyja MacFarlanea (Henry Daniell). Nakon što Donald profesoru prizna da zbog siromaštva nije u mogućnosti nastaviti studij, on ga odluči angažirati kao svog asistenta.

Mladić će ubrzo shvatiti da je njegov posao zbrinjavanje leševa koje MacFarlane koristi za istraživanja, a koje s groblja krade John Gray (Boris Karloff), profesorov pomoćnik i čovjek od povjerenja. Isprva zgađen tim otkrićem, Donald ipak prihvati profesorovo objašnjenje da je za napredak znanosti ponekad nužno pristajati na kompromise i raditi neugodne stvari.

No, kad mu MacFarlane ubrzo povjeri obavljanje složene operacije kralježnice jednog invalidnog dječaka, Donald će se pobuniti zbog nedostatka tijela na kojima bi mogao vježbati. Kad mu Gray uskoro počne donositi leševe za vježbu, Donald će užasnut shvatiti da je riječ o ljudima koje profesorov pomoćnik ubija.


Nakon na prozi Guyja de Maupassanta temeljene ratne drame 'Gospođica Fifi' i kultne fantastične drame s elementima horora 'Prokletstvo ljudi-mačaka', izvrstan psihološki horor-triler 'Kradljivac mrtvaca' treći je zajednički projekt dvaput Oscarom ovjenčanog redatelja Roberta Wisea ('Priča sa zapadne strane', 'Moje pjesme, moji snovi') i legendarnog producenta Vala Lewtona ('Ljudi-mačke', 'Iz prošlosti').

Riječ je o adaptaciji na istinitim događajima temeljene i 1881. godine objavljene istoimene kratke priče glasovitog Roberta Louisa Stevensona, nastale prema ispovijesti Williama Burkea, čovjeka koji je 1827. i 1828. godine u Edinburghu sudjelovao u počinjenju 17 ubojstava. Zločini su izvršeni da bi dr. Robert Knox s edinburškog Medicinskog fakulteta pribavio leševe za svoja istraživanja, zbog čega je naposljetku smaknut krajem siječnja 1829. godine, a ovaj je slučaj pridonio brzom usvajanju Zakona o anatomiji.

Stevenson je prvotno priču želio objaviti u zbirci na kojoj je radio zajedno sa suprugom, ali se naknadno predomislio i objavio je tek tri godine kasnije u božićnom izdanju lista 'The Pall Mall'. Kontroverznu priču koju je u vrijeme objavljivanja pratila dotad neviđena reklamna kampanja ponovno je 1945. godine afirmirao sjajno režiran i izuzetno atmosferičan Wiseov film, intrigantan psihološki horor-triler o krivnji i moralu, u kojem je problematizirana i etičnost znanosti, odnosno onoga što se p
onekad poduzima za napredak znanosti.

Za uspjeh filma izuzetno je značajan producent i suscenarist Val Lewton, koji je inicirao stvaranje žanra psihološkog horora s ostvarenjima čije se priče zbivaju u svojevrsnoj 'zoni sumraka', u kojoj obitavaju zastrašujuća nadnaravna bića poput duhova, vampira i križanaca ljudi i životinja, ili u kojima protagonistima smrtna opasnost prijeti od nepoznatih i zastrašujućih rituala.

U glumačkoj postavi su i ikone horora Boris Karloff ('Frankenstein', 'Mumija') i Bela Lugosi ('Dracula'), a za dojmljivu i iznimno atmnosferičnu fotografiju zaslužan je cijenjeni Robert de Grasse ('Znak četvorice').
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...