Navigation Content

Ozbiljan čovjek

Ozbiljan čovjek

A Serious Man

Michael Stuhlbarg u dijelom autobiografskoj crnohumornoj egzistencijalnoj drami kultnih oskarovaca Joela i Ethana Coena

INFO

RedateljEthan Coen, Joel Coen

GlumciMichael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed, Sari Lennick, Aaron Wolff, Jessica McManus, Peter Breitmayer

Sažetak

Plahi Lawrence Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg) nesiguran je obiteljski čovjek i profesor fizike iz provincijskog američkog gradića, kojem će se 1967. godine u kratko vrijeme život iz temelja promijeniti.

Nakon što dozna da ga vara supruga Judith (Sari Lennick), Larry će shvatiti da zbog njezinog ljubavnika Syja Ablemana (Fred Melamed) mora iseliti iz kuće. Također će otkriti da mu mentalno nestabilan brat Arthur (Richard Kind) ima problema sa zakonom, ali i da ga netko od školskih kolega kleveće u anonimnim pismima.

Istodobno će Larryjev sin Danny (Aaron Wolff)  prije svoje svečanosti bar micve pokušati doznati bit judaizma i upoznati čari marihuane...

Dijelom autobiografska crnohumorna egzistencijalna drama kultnih oskarovaca Joela i Ethana Coena ('Fargo', 'Nema zemlje za starce', 'Čovjek zvan hrabrost') 2010. nominirana je za Oscara u kategorijama najboljeg filma i najuspjelijeg izvornog scenarija, za Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma te za nagradu BAFTA za najbolji scenarij.

Projekt realiziran u praktički stalnom ritmu u kojem se jedan skuplji i pod producentskim uvjetima snimljen film izmjenjuje s jednim manjim, osobnijim i snimljenim za vlastitu dušu, predstavljao je povratak Coenovih korijenima i jednostavnim pričama o 'malim' ljudima. Još jedno odlično ostvarenje Coenovih odlikuju iznimno sugestivna i promišljena režija, naglašavanje pomaknutih karaktera, bizarnog ozračja i apsurdnih situacija, izvrsni životni dijalozi, sjajni nastupi uglavnom posve nepoznatih glumaca te duhovito propitkivanje fatalizma i odnosa prema religiji i bogu.

Jednostavno, sve je naprosto sjajno, cjelini koja sadrži i kratki uvodni film u kojem se govori isključivo jidišem ne mogu se uputiti baš nikakve zamjerke, a od sardoničnog humora Coenovih knedla neprekidno zastaje u grlu.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...