Navigation Content

Ekopia - Pametno graditi, održivo živjeti

Ekopia - Pametno graditi, održivo živjeti

Ecopia - Intelligent Building, Sustainable Living

Arhitektura budućnosti je stigla. Ključni aspekt te nove arhitekture je 'održivost', a to je sad golemi izazov za arhitekte i građevinare diljem svijeta

INFO

Sažetak

U pet nastavaka njemačke dokumentarne serije ECOPIA prikazujemo njihove vizionarske projekte. Ali što točno znači 'održivost' kad je posrijedi arhitektura 21. stoljeća?

Definicija je duga i složena. Uključuje uporabu građevinskog materijala koji ne škodi okolišu, očuvanje tkiva zgrade, uporabu energetski učinkovite tehnologije i utjecaj projekta na lokalnu kulturu.

Arhitektonski ured Gerber iz Dortmunda preuređuje Nacionalnu knjižnicu kralja Fahada u Saudijskoj Arabiji kako bi bila energetski djelotvornija. Ali održiva izgradnja još je razmjerno nova pojava na Srednjem istoku kao i u mnogim drugim dijelovima svijeta. Arhitekti često ne mogu uvjeriti klijente da su takvi projekti vrijedni truda i novca.

U New Yorku upoznajemo Blakea Kuraseka, arhitekta koji je ponudio alternativno rješenje za neboder koji bi služio isključivo uzgoju hrane. Kurasek namjerava podići taj 'ekotoranj' od 120 katova usred Manhattana.

U Aziji, Singapur je u samom vrhu održive izgradnje. Arhitekti tvrtke WOHA u svoje projekte uključuju velike zelene prostore. Njihova uporaba vegetacije kojom naglašavaju ekološki profil svojih stambenih i hotelskih višekatnica upravo je revolucionarna. Na Baliju je WOHA projektirala luksuzno turističko naselje izgrađeno isključivo od lokalnog građevnog materijala; na primjer, pročelja vila načinjena su od recikliranih telegrafskih stupova i dijelova željezničke pruge.

I Kina se okreće održivoj izgradnji koja se izrijekom spominje u trenutačnom petogodišnjem ekonomskom planu kineske Vlade. Austrijski arhitekt Wolf D. Prix projektirao je novi međunarodni konferencijski centar i operu u lučkom gradu Dalianu. Zgrada će svesti utrošak energije na najmanju moguću mjeru - dijelom uporabom termalne energije, prirodne ventilacije i solarne energije. Ovaj futuristički koncept potiče zgradu da proizvodi koliko god je moguće više vlastite energije.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...