Navigation Content

Najbolji tim

Najbolji tim
SRI u 04:50TV1000

Friday Night Lights

Billy Bob Thornton u vrlo uspjeloj sportskoj drami temeljenoj na istinitim događajima

INFO

RedateljPeter Berg

Glumci Billy Bob Thornton, Lucas Black, Garrett Hedlund, Derek Luke, Jay Hernandez, Lee Jackson, Lee Thompson Young, Tim McGraw

Sažetak

Gradić Odessa u zapadnom Teksasu 1988.godine.

Samo je jedna stvar koja može sasvim ujediniti mještane, američki nogomet u kojem već tri desetljeća, još od utemeljenja 1959. godine, u gimnazijskom natjecanju suvereno vlada momčad Permian Oanthers.

Tijekom ljeta igrači na čelu s darovitim Boobiejem Milesom (Derek Luke) marljivo treniraju predvođeni trenerom Garyjem Gainesom (Billy Bob Thornton), koji ih priprema za početak jubilarne klupske sezone koju namjeravaju okruniti osvajanjem još jedne titule.

No, kad je Miles zbog teške ozljede koljena neočekivano prisiljen prekinuti nastupe pa i karijeru, trener Gaines će se odjednom naći u ozbiljnim problemima. Igrači na koje se sad mora osloniti su ne sasvim pouzdani Mike Winchell (Lucas Black) kojeg brine i ozbiljna bolest njegove majke (Connie Cooper), te Don Billingsley (Garrett Hedlund) kojem nevolje stvara i njegov uvijek ljutiti otac Charles (Tim McGraw).

Da situacija bude teža, kako prvenstvo odmiče, tako se povećava pritisak sumještana na trenera i igrače, a uskoro ih očekuje i susret s nepobjedivom momčadi Dallas Carter Cowboys...

Baš kao i filmovi o boksu i bejzbolu, i naslovi s temom američkog nogometa i miljea koji okružuje ovaj sport spadaju u prepoznatljivo holivudski filmski podžanr. I ovdje je riječ o sportu koji nudi idealne zaplete za filmske scenarije, sa sportašima i osobama iz njihova okruženja koji predstavljaju slikovite i najčešće vrlo intrigantne mikrosvjetove, sa zapletima koji se temelje na istinitim pričama i stvarnim ljudskim sudbinama, pri čemu se drame na igralištu uvijek isprepleću s onima u njegovu okruženju.

Takav je slučaj i s vrlo uspjelom sportskom dramom suscenarista i redatelja Petera Berga ("Kraljevina", "Hancock", "Battleship"), ostvarenju temeljenom na istinitim događajima koje je u knjizi "Friday Night Lights: A Town, a Team and a Dream" opisao Pulitzerovom nagradom ovjenčan novinar i pisac Harry Gerard "Buzz" Bissinger. Spomenuta nefikcijska proza drži se najuspjelijim Bissingerovim djelom u kojem je vrlo plastično dočaran život u američkoj provincijskoj sredini krajem 1980-ih godina, u kojoj je pobjednička momčad američkog nogometa jedan od osnovnih toponima obiteljskih priča i društvenog života.

Uz suradnju scenarista Davida Aarona Cohena ("V.I. Warshawski", "Sjeme zla"), Peter Berg spretno varira arhetipsku holivudsku storiju jakog simboličkog naboja i pomalo epskog zamaha, priču o svladavanju unutarnjih i izvanjskih konflikata i proturječnosti u kojima junaci kroz pobjede na sportskim terenima često metaforički pobjeđuju i same sebe. U glavnoj ulozi nastupa izvrsni oskarovac B. B. Thornton ("Oštrica zločina", "Čovjek kojeg nije bilo"), a njegovi su partneri L. Black ("Gušteri", "Brzi i žestoki 3: Tokio drift"), G. Hedlund ("Četiri brata", "Tron: Nasljedstvo") i D. Luke ("Antwone Fisher", "Kapetan Amerika: Prvi osvetnik").

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...