Robinson Crusoe (Dan O´Herlihy) mladi je engleski aristokrat i pomorac koji 1659. godine plovi u Afriku da tamo kupi robove. Nakon što jedrenjak doživi havariju, Crusoe se uspije spasiti te dospije na pusti tropski otok pred obalom Južne Amerike.

Suočen s nepoznatim i neprijateljskim okruženjem, Crusoe počne shvaćati da se prvi put u životu mora sam i bez pomoći slugu snaći za hranu i zaklon, te da se mora osloniti isključivo na vlastitu snagu i um. Jedini koji mu pomažu u borbi protiv samoće i gubljenja razuma su brodski pas Rex i mačak Sam, no kad i oni nakon nekoliko godina uginu, Crusoe će se mučen halucinacijama i seksualnim frustracijama naći na rubu ludila.

A onda će jednog dana neočekivano susresti divljeg i isprva agresivnog domoroca (Jaime Fernández) s kojim će se naposljetku sprijateljiti te mu dati ime Petko. No kroz život s Petkom, kojeg će polako početi odgajati i civilizirati, Crusoe će se suočiti s vlastitim predrasudama, osobito s kolonijalnim duhom i rasizmom opterećenim svjetonazorom...


Godine 1955. nominirana za Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu, te za nagradu BAFTA u kategoriji najboljeg filma, izvrsna pustolovna drama 'Robinson Crusoe' glasovitog Luisa Buñuela (Andaluzijski pas, Viridiana, Taj mračni predmet želja, Diskretni šarm buržoazije) izuzetno je uspjela adaptacija znamenitog romana engleskog pisca i novinara Daniela Defoea. Po svemu sudeći djelo je bilo nadahnuto istinitim događajima, odnosno doživljajima škotskog brodolomca Alexandera Selkirka koji je duže od četiri godine proživio na otoku Más a Tierra u Tihom oceanu pred obalom Čilea, otoku kojem su čileanske vlasti 1966. godine naziv promijenile u Robinson Crusoe.

Ovaj Buñuelov film jedino je ostvarenje iz njegove meksičke faze financirano američkim novcem, ujedno i njegov prvi film u boji te jedini uopće na engleskom jeziku. Defoeov klasični roman u scenarij je zajedno s Buñuelom pretočio Hugo Butler (Lassie se vraća kući, Južnjak Jeana Renoira), a posrijedi je razmjerno konvencionalna, ali sugestivna, atmosferična i odlično režirana priča. Premda se najvećim dijelom vjerno drži Defoeova literarnog predloška, Buñuel ipak u nekoliko navrata cjelinu obogaćuje za njega tipičnim nadrealnim prizorima.

U naslovnoj ulozi nastupa za Oscara nominirani D. O´Herlihy (Kritična točka, Posljednji zvjezdani borac, RoboCop), a njegov je partner meksički glumac J. Fernández (Zlatni metak), koji je s Buñuelom prethodno surađivao u psihološkoj melodrami 'Grubijan'.