Navigation Content

Biti ili ne biti

Biti ili ne biti

To Be or Not to Be

Tijekom nacističke okupacije Poljske, glumačka ekipa postaje upletena u akciju otkrivanja njemačkog špijuna

INFO

RedateljErnst Lubitsch

GlumciCarole Lombard, Jack Benny, Robert Stack, Felix Bressart, Lionel Atwill, Stanley Ridges

Sažetak

Dok Hitlerova Njemačka okupira susjedne europske zemlje, građani Varšave odbijaju povjerovati da im rat kuca na vrata. U održavanju privida normalnog života pomaže im i najpopularnije gradsko kazalište koje vode neuspjeli i narcisoidni glumac Joseph Tura (Jack Benny) i njegova otmjena supruga Maria (Carole Lombard).

Nakon što im gradske vlasti zabrane izvođenje duhovitog igrokaza s Hitlerom, Tura željan dokazivanja na pozornici kao zamjenu odluči izvesti nekoliko scena iz Shakespearova 'Hamleta'.

Dakako, pompozni Hamlet je on sam, a predstavu iz kazališta gleda i mladi poljski časnik, poručnik zrakoplovstva Stanislav Sobinski (Robert Stack). Kad Sobinski ustane i krene prema izlazu iz teatra, upravo u trenucima dok Joseph izgovara znameniti Hamletov monolog 'Biti ili ne biti', to izuzetno uznemiri i razočara ambicioznoga glumca.

Ali Joseph ne zna da je Sobinski ludo zaljubljen u Mariju. No Maria voli supruga, a koketiranje s mladim časnikom ju samo zabavlja. Ipak, kad Njemačka uskoro okupira Poljsku, te kad njihovo kazalište bude zatvoreno, a u raskošan stan obitelji Tura useli se pukovnik Ehrhardt (Sig Ruman) s pobočnikom Schultzom (Henry Victor), Marijino poznanstvo sa Sobinskim bit će od velike koristi. Naime, kao pripadnik britanskog ratnog zrakoplovstva Sobinski dozna da je član pokreta otpora profesor Siletsky (S. Ridges) zapravo izdajnik...


Godine 1943. nominirana za Oscara za najbolju glazbu, fascinantna satirična ratna komedija velikog Ernsta Lubitscha (Nevolje u raju, Ninočka, Trgovina iza ugla) impresivna je te i danas podjednako kao i u vrijeme nastanka zabavna antinacistička satira koja se smatra jednom od najuspjelijih filmskih farsi svih vremena.

Riječ je o svježem, poticajnom, dinamičnom, maestralno režiranom, izuzetno inteligentno napisanom, sjajno glumljenom i začudno modernom ostvarenju koje je u vrijeme premijere dočekano kritikama zbog po nekima neprimjerenog humornog tretiranja nacističke okupacije Poljske. Takvi su prigovori bili posve neumjesni jer je neukus uistinu posljednja primjedba koja bi se mogla uputiti prema mnogima Lubitschevu najboljem filmu.

Dobitnik Počasne nagrade američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti koji je tri puta bio nominiran za Oscara, Ernst Lubitsch bio je majstor sofisticirane komedije, ironije, burleske, screwball-komedije, iskričavog humora i briljantnih dijaloga koji se u svojim djelima na energičan, svjež i vrlo inventivan način bavio temama odnosa među spolovima i klasama.

Sve navedene osobine njegovog autorskog senzibiliteta i redateljskog rukopisa na najbolji su mogući način vidljive i u ovom filmu. Uz suradnju scenarista Edwina Justusa Mayera (Ponoć, Pirat), Lubitsch satiru vješto križa s dokumentarnim prizorima te se neopisivo spretno poigrava komedijom situacije i karaktera, kao i temama odnosa stvarnosti i fikcije te odnosa među spolovima.

Njegov režijski postupak obilježava majstorska izmjena planova i kontraplanova, a cjelinu nose iznimno raspoloženi glumački nastupi predvođeni C. Lombard (Ništa sveto, Moj čovjek Godfrey), čiji su ravnopravni partneri J. Benny (Melodije Broadwaya 1936.) i R. Stack (Zapisano na vjetru, serija 'Nedodirljivi').

Dojmljivu fotografiju potpisuje pet puta za Oscara nominirani Rudolph Maté (Strani dopisnik, Ponos Jenkija), a glazbu također višekratno za Oscara nominirani Lubitschev česti suradnik Werner R. Heymann (Taj nesigurni osjećaj, Trgovina iza ugla).
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...