Navigation Content
Chicago

Chicago

Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones i Richard Gere u jednom od najvećih hitova 2002. godine i dobitniku šest Oscara

INFO

RedateljRob Marshall

Glumci Renee Zellweger, Catherine Zeta-Jones, Richard Gere, Taye Diggs, Dominic West, John C. Reilly, Colm Feore

Sažetak

Chicago dvadesetih godina prošlog stoljeća. Roxie Hart (Renée Zellweger) sanja o tome da postane zvijezda kabareta, stoga vara svojeg naivnog supruga Amosa (John C. Reilly) sa slatkorječivim šminkerom Fredom Caselyjem (Dominic West).

Kad otkrije da joj Fred već dulje vrijeme prodaje maglu, Roxie ga hladnokrvno ubije i završi iza rešetaka. U zatvoru upozna lijepu i ciničnu Velmu Kelly (Catherine Zeta-Jones), uistinu zvijezdu kabareta koju je s divljenjem gledala na pozornici sve dok ova nije ulovila svoju sestru i supruga in flagranti te ih lišila života i završila u čikaškoj kaznionici.

Čim dozna da Velmu štiti glasoviti odvjetnik Billy Flynn (Richard Gere) koji dosad nikad nije izgubio slučaj, Roxie nagovori Amosa da sakupi dovoljno novca te unajmi Billyja za njezinu obranu.

Natječući se za osvajanje Billyjeve naklonosti, ali i za odlazak na slobodu, Velma i Roxie jedna drugoj postanu najljuća konkurencija. Za to vrijeme Billy čini sve ne bi li objema šarmantnim zatvorenicama priskrbio dovoljno pozitivnog publiciteta i omogućio im nastupanje na pozornici...

Mjuzikl 'Chicago', jedan od najvećih hitova 2002. i dobitnik šest Oscara (od čak 12 nominacija), idejno je začet još krajem sedamdesetih godina, nakon što je na sceni postavljena istoimena brodvejska uspješnica Boba Fossea. U tom dugom razdoblju spominjala su se mnoga redateljska i glumačka imena, među kojima i Miloš Forman, Baz Luhrmann, Goldie Hawn, Madonna, Charlize Theron i mnoga druga.

Ipak, do konkretnih poteza i produkcije došlo je tek kad je tadašnji režijski debitant, ali afirmirani koreograf, Rob Marshall (kasnije režirao 'Sjećanja jedne gejše') producentima prezentirao vlastito viđenje filmske adaptacije. Marshall je za scenarista angažirao oskarovca Billa Condona ('Bogovi i čudovišta'). Mjuzikl 'Chicago' je tečno, pitko, intrigantno i zabavno ostvarenje od prve do posljednje sekunde koje impresionira uspješnim kombiniranjem kazališnih i filmskih elemenata u savršenu cjelinu.

Ova verzija 'Chicaga' funkcionira kao zaokruženo, samostalno i kompletno djelo koje, usprkos prepoznatljivoj teatralnoj mizansceni, potpuno opravdava svoje filmsko postojanje. Izvrsna koreografija (koju je Marshall osmislio inspiriran Fosseovim originalom), izrazito dojmljiva kostimografija i scenografija te besprijekorni glumački nastupi savršena su podloga kako u glazbenim tako i u ostalim dionicama filma, no možda i jednako oduševljava upravo način na koji su glazbene točke integrirane u strukturu filma, demonstrirajući tako zavidno redateljsko i montažersko umijeće.

Važno je također napomenuti kako su svi glumci sami otplesali i otpjevali svoje točke, s tim da neki od njih, poput R. Zellweger, dotad nisu imali nikakvo plesno ili pjevačko iskustvo. Od brojnih nagrada i nominacija valja izdvojiti spomenutih šest Oscara (najbolji film, najbolja sporedna glumica - Zeta-Jones, art-direction, kostimografija, montaža i zvuk), nagradu Eddie udruženja American Cinema Editors (film s najboljom montažom), dvije BAFTA-e (najbolja sporedna glumica - Zeta-Jones i najbolji zvuk) i tri Zlatna globusa (najbolji film - mjuzikl ili komedija, najbolji glumac - Gere i najbolja glumica - Zellweger).

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...