Navigation Content

Nebo u listopadu

Nebo u listopadu

October Sky

U nastojanju da sebi dokaže kako je u stanju to učiniti, Homer, mladić iz malog rudarskog mjesta Coalwooda, odlučuje izraditi minijaturnu raketu

INFO

GlumciChris Cooper, Jake Gyllenhaal, Scott Miles, Natalie Canerday, William Lee Scott, Chad Lindberg, Chris Owen, Laura Dern

Sažetak

Provincijski rudarski gradić Coalwood u Zapadnoj Virginiji u jesen 1957. Kad 4. listopada doznaju da je Sovjetski Savez u Zemljinu orbitu lansirao prvi satelit Sputnjik, i mještani Coalwooda su, poput svih Amerikanaca, zatečeni tom viješću. Dok iskusnog rudara Johna Hickama (Chris Cooper) more druge brige, jer se zbog nerentabilnosti rudnika najavljuje njegovo skoro zatvaranje, Johnov 17-godišnji sin Homer (Jake Gyllenhaal) s drugim mještanima zadivljeno na nebu promatra kretanje sitne bijele točke.

Za razliku od svog brata Jima (Scott Miles), darovitog igrača američkog nogometa kojim se otac ponosi, John vjeruje da slabim uspjesima u školi i nezainteresiranošću za sport nikad neće zaslužiti očevo priznanje. Međutim, pojava Sputnjika na zvjezdanom noćnom nebu iznad Virginije Homera iznenada potakne na ideju da se posveti konstruiranju raketa, i jednog dana možda postane NASA-in znanstvenik.

Iako isprva svi, počevši od oca i senzibilne majke Elsie (Natalie Canerday), preko razrednih kolega do sumještana, s podsmijehom gledaju na njegov naum, uporni Homer postupno za svoj plan uspije privoljeti najbolje prijatelje Roya Leeja Cooka (William Lee Scott) i Shermana O´Della (Chad Lindberg). Nakon što momci konstruiraju i neuspješno ispale prvu minijaturnu raketu, Homer shvati da zbog svoje slabe potkovanosti u matematici i fizici mora angažirati i školskog štrebera Quentina Wilsona (Chris Owen).

Nakon što ne pretjerano složna četvorka, koju sumještani podrugljivo nazivaju 'Raketaši', nedugo potom počne s izvođenjem pokusa, za njihovu se priču zainteresira požrtvovna profesorica Frieda Riley (Laura Dern), uvjerena da se u Homeru i njegovim prijateljima krije veliki dar, i da bi na skorom natjecanju u Indianapolisu dečki mogli osvojiti stipendije za prestižne fakultete.

No pred ostvarenjem snova ambicioznih mladića ubrzo će se ispriječiti nerazumijevanje okoline i školskog ravnatelja Turnera (Chris Ellis), ali ponajprije kruti svjetonazor Homerova oca Johna, odlučnog u želji da ga sin jednog skorog dana naslijedi u rudarskom oknu...


Hvaljena biografska drama redatelja Joea Johnstona (Draga, smanjio sam djecu, The Rocketeer, Jumanji, Jurski park 3...), nekadašnjeg suradnika slavnog Georgea Lucasa i majstora specijalnih efekata (Ratovi zvijezda, Imperij uzvraća udarac, Povratak Jedija...), koji je za svoj rad na 'Otimačima izgubljenog kovčega' Stevena Spielberga 1982. godine nagrađen Oscarom, izuzetno je uspjela ekranizacija autobiografskog romana 'Rocket Boys' Homera H. Hickama Jr.-a.

Film čiji je scenarist Lewis Colick (Policajac bez kontrole, Duhovi Mississippija, Slučajni svjedok...) dojmljivo je, nenametljivo emotivno, atmosferično i sugestivno ostvarenje čiji autori vješto izbjegavaju patetiku i klišeje u prikazu jednog vremena (kasne pedesete) i njegovih obilježja (razdoblje ranog rock´n´rolla, socijalni problemi rudarske mikrozajednice, hladnoratovske tenzije).

Riječ je o ostvarenju čije su najveće vrline intrigantni slojeviti karakteri i njihovi složeni međuodnosi, u oslikavanju kojih Johnston i Collick nikad ne posežu za jednostavnim rješenjima i trivijalnim emocijama. U središtu dramaturške strukture filma je predočavanje rastuće strasti prema raketarstvu i ljubavi prema znanosti mladog idealista Homera, no praktički podjednaka, a nerijetko čak i veća pozornost posvećena je Homerovu kompleksnom odnosu s ocem Johnom, tradicionalistom uvjerenim da zna što je najbolje za njegovog sina, kojeg želi spasiti od razočaranja i neuspjeha. Pri tom ne shvaća realnost i stvarne Homerove potrebe, koje najefektnije oslikava scena u kojoj se mladić liftom spušta u okno rudnika, istodobno zaneseno gledajući satelit Sputnjik koji klizi zvjezdanim nebom nad Virginijom.

U glavnoj ulozi gledamo mladog i sve traženijeg Jakea Gyllenhaala (Gradski kauboji, Donnie Darko, Dobra djevojka, Ljubav na mjesečini, Dan poslije sutra, Dokaz...), nominiranog za Oscara i nagradu BAFTA za sporednu ulogu u romantičnoj drami 'Planina Brokeback' Anga Leeja, a njegovi su partneri karizmatični karakterni glumac Chris Cooper (Vlak pun love, Usamljena zvijezda, Vrijeme ubijanja, Šaptač konjima, Vrtlog života, Ja, ja i Irena, Patriot, Bourneov identitet...), 2003. godine nagrađen Oscarom i Zlatnim globusom za sporedni nastup u drami 'Adaptacija' Spikea Jonzea, te izvrsna Laura Dern (Maska, Plavi baršun, Divlji u srcu, Jurski park, Sve njegove žene, Jurski park 3, Ja sam Sam), za ulogu u drami 'Rambling Rose' Marthe Coolidge 1992. godine nominirana za Oscara.

Izvornu filmsku glazbu, koja je cijelo vrijeme isprekidana mnoštvom kultnih skladbi iz ranih dana rock´n´rolla, potpisuje cijenjeni Mark Isham (Gospođa Soffel, Autostoper, Pakleni val, O miševima i ljudima, Kratki rezovi, Mreža, Blade, Što žene žele, Fatalna nesreća, Crna dalija), za svoj rad na drami 'Rijeka sjećanja' Roberta Redforda 1993. godine nominiran za Oscara.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...