Navigation Content

Mishima: Život u četiri poglavlja

Mishima: Život u četiri poglavlja

Mishima: A Life in Four Chapters

Film o životu najcjenjenijeg poslijeratnog japanskog književnika, Yukioa Mishime

INFO

RedateljPaul Schrader

GlumciKen Ogata, Kenji Sawada, Yasosuke Bando, Toshiyuki Nagashima

Sažetak

Yukio Mishima bio je najcjenjeniji poslijeratni japanski književnik koji je do smrti u svojim ranim četrdesetima napisao 35 romana, 25 drama i dvjestotinjak pripovijesti. Film je podijeljen u četiri poglavlja. U prva tri naslovljena prema njegovim knjigama 'Zlatni paviljon', 'Umjetnost' i 'Akcija' isprepleću se prizori iz njegovog života s njihovom preobrazbom u umjetnička djela.

Mishimu (Ken Ogata) su sa sedam tjedana dali baki s kojom je ostao do dvanaeste godine kad je ona umrla. Vraća se majci i upisuje u srednju školu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata nalazi se u jedinicama civilne zaštite premda sanja o tome da bude vojnik koji će poginuti junačkom smrću. Poslije rata želi postati profesionalni vojnik, no odbijaju ga zbog slabog zdravlja.

Zapošljava se kao činovnik u Ministarstvu financija, no taj posao napušta i posvećuje se pisanju. Otkriva u sebi homoseksualne sklonosti koje pokušava sublimirati u svojoj književnosti, ali i objasniti stajalištem da njegovo tijelo mora biti jednako lijepo kao i njegova umjetnost.

Počinje se baviti tjelovježbom, osnažuje tijelo, ali i duh koji postepeno postaje militaristički. I u svojim djelima slavi tradicionalni, samurajski militarizam. U četvrtom dijelu filma 'Sklad pera i mača' vidjet ćemo kako će njegov život početi oponašati njegovu literaturu. On će 25. studenog 1970. izvesti militaristički eksces, a onda i spektakularno samoubojstvo o čemu će čuti cijeli Japan...

'Mishimu' je režirao američki redatelj Paul Schrader (r. 1946.) kino-publici najpoznatiji po scenariju za 'Taksista' (1976) M. Scorsesea. Međutim, Schrader nije bio samo scenarist za filmove svojih prijatelja, nego je i sam do danas režirao trinaest filmova od kojih je 'Mishima' bio najambiciozniji. Sniman je na japanskom jeziku.

Prizori iz Mishiminog života snimljeni su u crno-bijeloj tehnici, a prizori iz njegovih djela u boji. Glazbu je skladao glasoviti avangardist Philipp Glass, a izvršni su producenti bili Francis Ford Coppola i George Lucas.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...