Navigation Content

Pedeset duša

Pedeset duša

Fifty Dead Men Walking

Ben Kingsley i Jim Sturgess u istinitoj priči o britanskom špijunu u redovima IRA-e

INFO

RedateljKari Skogland

GlumciBen Kingsley, Jim Sturgess, Kevin Zegers, Rose McGowan, Tom Collins, William Houston

Sažetak

Kad ga jednog jutra 1999. godine u automobilu pred njegovom kućom na osami iznenadi i izrešeta plaćeni ubojica, Irac Martin McGartland (Jim Sturgess) se, osjećajući blizinu smrti, počne prisjećati svoje prošlosti.

Jedanaest godina ranije on je kao miran momak živio u Belfastu, gdje je čelništvo Irske republikanske armije pripremalo gotovo pravi rat protiv britanske okupacije. Martin se nije previše miješao u politiku i borbu za neovisnost, sve dok mu jednog dana nije prišao inspektor Fergus (Ben Kingsley), koji mu je predložio suradnju.

Kao spretan mladić vičan sitnim prijevarama Martin je pristao infiltrirati se u redove IRA-e i Fergusu dostavljati informacije o budućim terorističkim operacijama, zahvaljujući čemu će biti spašeni brojni životi. No, tada nije slutio da će biti prisiljen voditi dvostruki život, te da će u veliku opasnost ubrzo dovesti sebe i svoju obitelj, baš kao i svoju novu djevojku Laru (Natalie Press).

Sve se dodatno zakompliciralo kad se u njega zaljubila atraktivna Grace (Rose McGowan), visokorangirana pripadnica IRA-e...

Godine 2008. nagrađena na Međunarodnom filmskom festivalu u Vancouveru, te godinu kasnije ovjenčana nagradom za režiju ceha kanadskih redatelja, uzbudljiva i intrigantna biografska drama/triler scenaristice i redateljice Kari Skogland (Drugi svijet) uspjela je adaptacija istoimene biografske knjige Martina McGartlanda i Nicholasa Daviesa.

Potpisnica hita "Snajper" s Wesleyem Snipesom u glavnoj ulozi, kanadska filmašica Kari Skogland i ovim filmom dokazuje da je vrlo darovita autorica iznimno spretna ne samo u kreiranju psihološki slojevitih karaktera i njihovih odnosa, nego i u režiranju akcijskih sekvenci. Njezin današnji film je dramaturški i narativno vrlo kompaktno ostvarenje kod kojeg energična i estetizirana režija te efektne stilizacije uspješno prikrivaju činjenicu da je posrijedi projekt realiziran prilično niskim proračunom.

Pored izvrsnih nastupa zvučne glumačke postave predvođene sve traženijim J. Sturgessom (21, Jedan dan, Atlas oblaka) i oskarovcem B. Kingsleyem (Gandhi, Schindlerova lista, Hugo), zasluge za uspjeh filma pripadaju i zapaženom direktoru fotografije Jonathanu Freemanu (Hollywoodland, Ljubavni jackpot, Hvala ti za ljubav), kao i nagrađivanom autoru filmske glazbe Benu Minku (Blues kaubojki).

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...