Navigation Content
Irski put

Route Irish

Ratna drama Kena Loacha o plaćeniku koji odluči istražiti pozadinu stradavanja njegova najboljeg prijatelja u Iraku

INFO

RedateljKen Loach

GlumciMark Womack, John Bishop, Geoff Bell, Najwa Nimri, Stephen Lord

Sažetak

Plaćenik Fergus (Mark Womack), porijeklom iz Liverpoola, tijekom okupacije Iraka pruža vojnu zaštitu strancima koji odluče posjetiti zemlju. No dok Fergus neko vrijeme boravi u rodnom Liverpoolu, njegov najbolji prijatelj Frankie (John Bishop) u Iraku naleti na zasjedu u kojoj smrtno strada.

Mučen grižnjom savjesti zbog činjenice da je upravo on Frankieja nagovorio na dolazak u Irak, ali i zbog osjećaja odgovornosti prema Frankiejevoj djevojci Rachel (Andrea Lowe), Fergus nakon povratka odluči istražiti pozadinu tragičnog događaja. Izgleda da Frankiejeva smrt krije dosta tajni i nepoznanica, od kojih je jedna povezana i s mobitelom koji Fergus primi od nepoznatog pošiljatelja. Na mobitelu je zastrašujuća videosnimka masakra iračke obitelji koji su, čini se, zabunom počinili njegovi kolege.

Fergus će otkriti da je Frankie ubijen u zaštićenoj Zelenoj zoni nedaleko bagdadske zračne luke te zaključiti da je suočen s urotom i pokušajem zataškavanja ratnog zločina...

Godine 2010. prikazana na festivalu u Cannesu, angažirana ratna drama s elementima trilera ponešto je konvencionalnije i žanrovski usmjerenije ostvarenje Kena Loacha (Kes, Zemlja i sloboda, Danak anđelima). Osebujni Ken Loach, dobitnik Zlatne palme za režiju povijesne ratne drame 'Vjetar koji povija ječam', jedan je od najznačajnijih britanskih redatelja današnjice, ujedno i jedna od perjanica socijalno i nerijetko politički angažiranog britanskog filma tijekom posljednja dva i pol desetljeća.

Loachova ostvarenja odlikuju izravna društvena kritika i zamjetan angažman kao možda njihovi najvredniji i najintrigantniji sastojci, a obilježena su emotivnim, socijalno osviještenim, često duhovitim i dominantno lijevim društvenim opservacijama. Njegov današnji film je sigurno režirano, atmosferično i naglašeno antiratno angažirano ostvarenje u kojem se autor ponajprije bavi pitanjem odgovornosti za ratni zločin, ali i patnjom kojoj je izložen irački narod te temom korištenja rata za ostvarivanje pojedinačnih ciljeva i bolesnih sklonosti.

U oslikavanju tjeskobnog i mračnog naličja ratnih zbivanja Loach se koristi i dokumentarnim snimkama mučenja zarobljenika, koje su se posljednjih godina pojavile u javnosti i izazvale prilične skandale. Oslanjajući se na scenarij svog čestog suradnika Paula Lavertyja (Carlina pjesma, Tražeći Erica), redatelj inteligentno kritizira rat u cjelini, ne samo interese svjetskog krupnog kapitala i multikorporacija.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...