Navigation Content

Oči u tami

Oči u tami

La mirada invisible

Intrigantna drama o mladoj učiteljici koja se nađe pritiješnjena između odanosti ravnatelju i skrivenih burnih osjećaja prema mladom đaku

INFO

RedateljDiego Lerman

GlumciJulieta Zylberberg, Osmar Núñez, Diego Vegezzi, Ailín Salas, Marta Lubos, Magdalena Capobianco, Gastón Luparo

Sažetak

Argentina u ožujku 1982. godine, u vrijeme dok zemljom već šest godina vlada vojna hunta. Mlada Marita (Julieta Zylberberg) stroga je 23-godišnja učiteljica, plaha i povučena osoba potisnute seksualnosti koja spremno izvršava sve naloge pomalo grubog i agresivnog ravnatelja Baisutta (Osmar Núñez).

Marita je naizgled mirna i staložena žena koja s majkom i bakom živi u malom stanu u neuglednoj četvrti, praktički uopće nema privatnog života i potpuno je predana poslu.

Kad joj ravnatelj, zabrinut zbog mogućeg bunta učenika, naloži njihovo praćenje i stroži nadzor učeničkog odijevanja i ponašanja, Marita spremno prione izvršavanju i tog zadatka. Prati ih po školskim hodnicima, svlačionicama i nužnicima, a to će se ubrzo pretvoriti u opsjednutost jednim naočitim učenikom (Diego Vegezzi).

Zbog toga će se Marita ubrzo naći pritiješnjena između odanosti ravnatelju i skrivenih burnih osjećaja prema mladom đaku...

Intrigantna i uznemirujuća psihološka egzistencijalna drama suscenarista i redatelja Diega Lermana (Iznenada), godine 2010. od sedam nominacija za nagradu argentinske Akademije filmskih umjetnosti i znanosti ovjenčana onom za najbolju novu glumicu Julietu Zylberberg, te iste godine na filmskom festivalu u Havani ovjenčana Posebnom nagradom žirija, izuzetno je uspjela adaptacija romana 'Ciencias Morales' argentinskog književnika Martína Kohana.

Riječ je o naglašeno atmosferičnom i iznimno sugestivno režiranom djelu tjeskobnog ugođaja, u kojem redatelj uz scenarističku pomoć svoje česte suradnice Maríe Meire na impresivan način prenosi provokativne teme i motive iz Kohanove proze. Okruženje škole u kojoj radi karakterno kompleksna i psihološki slojevito profilirana protagonistica nalik onoj iz remek-djela "Učiteljica glasovira" Michaela Hanekea, predstavlja izuzetno efektan metaforički prikaz nepodnošljivo totalitarnog argentinskog društva 80-ih godina prošlog stoljeća.

To je društvo stalne i sveprisutne represije u kojem predstavnici vladajuće vojne diktature pod krinkom zavođenja reda pod nadzorom drže baš sve segmente ljudskih egzistencija, te u kojem pojedinci potisnutih osobnosti i nepostojećeg privatnog života pod maskom profesionalnosti i izvršavanja naloga iskazuju vlastite nastranosti i psihopatske osobine. No agresija i opresija prije ili kasnije moraju dovesti do naizgled impulzivnog i neočekivanog čina žestokog nasilja kao odgovora.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...