Navigation Content

Dama iz Šangaja

Dama iz Šangaja

The Lady from Shanghai

Fasciniran prekrasnom gospođom Bannister, pomorac Michael O'Hara pridružuje se bizarnom krstarenju te završava upleten u ubojstvo!

INFO

RedateljOrson Welles

GlumciRita Hayworth, Orson Welles, Everett Sloane, Glenn Anders, Ted de Corsia

Sažetak

Irski mornar Michael O'Hara (Orson Welles) očaran je ljepotom plavokose Else Bannister (Rita Hayworth), koju slučajno upozna jedne večeri, nakon što je spasi od otmičara. Ona mu povjeri da je udana za bogatog odvjetnika (Everett Sloane) te da su upravo pristigli u New York iz Šangaja.

S obzirom na njegovo zanimanje, zaposli se na jahti njezina supruga, jer bračni par planira otputovati u San Francisco preko Panamskog kanala. Na dijelu puta pridruži im se Arthurov poslovni partner George (Glenn Anders) koji Michaelu predlaže da mu pomogne odglumiti vlastitu smrt. Lukav je to naum da se domogne velike količine novca od životna osiguranja...


'Dama iz Šangaja' izvrstan je kriminalistički film; adaptacija romana 'If I Die Before I Wake' Sherwooda Kinga. Riječ je o kompleksnom ostvarenju genijalnoga američkoga redatelja, glumca i scenarista Orsona Wellesa (Građanin Kane, Veličanstveni Ambersonovi), napete priče o zamršenom odnosu mornara i zavodljive ljepotice, krađi novca i ubojstvu.

Odlično snimljen, impresivnih ekspresionističkih kadrova i izvrsnih glumačkih interpretacija (osobito je dojmljiva, uz samoga Wellesa, njegova tadašnja supruga R. Hayworth), film je remek-djelo koje i danas fascinira gledatelje.

Usprkos tada podijeljenim stavovima kritike, film je doživio brojne revalorizacije koje su mu sve više isticale vrijednost.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...