Navigation Content

U potrazi za Forresterom

U potrazi za Forresterom

Finding Forrester

Sean Connery i Rob Brown u intrigantnoj egzistencijalnoj drami Gusa Van Santa o odnosu darovitog mladića i iskusnog starijeg čovjeka pedagoških sklonosti

INFO

RedateljGus Van Sant

Glumci Sean Connery, Rob Brown, F. Murray Abraham, Anna Paquin, Busta Rhymes, April Grace, Michael Pitt, Michael Nouri

Sažetak

Otkad je još prije četiri desetljeća osvojio Pulitzerovu nagradu za svoj prvi i jedini roman, koji je proglašen jednim od najznačajnijih književnih djela 20. stoljeća, pisac William Forrester (Sean Connery) se posve povukao iz javnosti.

Kad mladi student Jamal Wallace (Rob Brown) zbog oklade s prijateljima provali u Forresterov stan, te kad ga pisac zamalo uhvati u provali, ni jedan ni drugi ne slute da je to tek početak njihova neobičnog odnosa.

Naime, Jamal je daroviti košarkaš, ali i podjednako talentirani pisac koji od prijatelja krije svoju ljubav prema pisanju, te koji u bijegu iz Forresterova stana ondje ostavi svoj rukopis. Nakon što taj rukopis pronađe, Forrester ga počne čitati. Kad se Jamal vrati po rukopis, Forrester će započeti razgovor s njim te mladiću postati svojevrsni spisateljski mentor.

Dok Forrester želi u mladiću razgorjeti spisateljski dar, Jamal u piscu ponovo budi volju za životom i ljubav prema književnosti, istodobno pokušavajući otkriti razloge njegove izolacije...

Godine 2001. nagrađena na festivalu u Berlinu, intrigantna egzistencijalna drama dvaput za Oscara nominiranog Gusa Van Santa (Žena za koju se umire, Elephant, Milk) svojevrsna je parafraza redateljeva tri godine starijeg, žanrovski srodnog te dvama Oscarima ovjenčanog hita 'Dobri Will Hunting'.

Posrijedi je naslov koji se, baš kao i 'Dobri Will Hunting', izdvaja od ostatka opusa Gusa Van Santa, koji još od prvijenca 'Mala Noche', preko danas već kultnih naslova 'Drugstore Cowboy' i 'Moj privatni Idaho' te ekranizacije posthipijevskog romana Toma Robbinsa 'Blues kaubojki', do izvrsne 'Žene za koju se umire', u svojim djelima nudi subverzivnu, nerijetko crnohumornu sliku svijeta u kojem se njegovi protagonisti, najčešće marginalci, ne uspijevaju snaći.

Film 'U potrazi za Forresterom', čiji naslovni lik budi asocijacije na pisca J. D. Salingera, autora kultnog romana 'Lovac u žitu', predstavlja drugačijeg, 'mekšeg' i emotivnijeg, ali ne i patetičnog Van Santa, koji humanost i osjećajnost nadograđuje smirenošću, zrelošću i promišljenošću. Pored uobičajeno izvrsnog oskarovca i nekadašnjeg Jamesa Bonda S. Conneryja (Nedodirljivi, Lov na Crveni oktobar), kojem odlično parira mladi R. Brown (Trener Carter, Vitez tame: Povratak), svakako vrijedi izdvojiti i dojmljivu fotografiju Van Santova čestog suradnika Harrisa Savidesa (Igra, Zodiac, Američki gangster).

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...